Ultimele două firme care aduceau imunoglobuline în România au depus notificare de retragere de pe piaţă – anunţă ministrul sănătăţii, Florian Bodog. Demnitarul avertizează şi că în această situaţie cel puţin temporar pe piaţă nu se vor mai găsi aceste medicamente necesare pacienţilor cu un sistem imunitar deficitar. În prezent, se caută soluţii pentru rezolvarea problemei, iar o posibilă rezolvare ar fi importul în regim de „nevoi speciale” – mai spune Florian Bodog:

Este o problemă la nivel european, nu doar la nivelul României, datorită faptului că imunoglobulinele sunt produse care se fabrică din sânge. La momentul de faţă, comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii lucrează la o procedură pentru a aduce pe nevoi speciale şi, în acelaşi timp, din informaţiile pe care le am, există o altă firmă care şi-a anunţat intenţia şi a depus dosar pentru a aduce imunoglobuline pe piaţă în România. Deci, cunoaştem această problemă şi am luat măsuri deja.

Imunoglobulinele sunt substanţe proteice prezente în sângele persoanelor imune. Sunt administrate artificial la cele cu o imunitate deficitară, pentru a reduce severitatea manifestării diferitelor boli, sau protejarea fătului în timpul sarcinii dacă există riscuri.