Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că reprezentanţii Companiei de Transport Public (CTP) vor introduce noi metode de taxare pe mijloacele de transport în comun mult mai eficiente şi mai uşor de utilizat de către pasageri.

Astfel, din această toamnă pentru mijloacele de transport în comun va fi introdus abonamentul unic, care va fi valabil pe toate liniile de transport în comun.

‘Avantajele constau în reconfigurarea traseelor pentru optimizarea reţelei de transport şi a utilizării parcului de vehicule, simplificarea modului de eliberare şi utilizare a abonamentelor, fidelizarea utilizatorilor de transport public, atragerea de noi utilizatori şi creşterea încasărilor operatorului de transport public. Practic, un pasager care achiziţionează un abonament unic va putea circula pe orice traseu, folosind orice mijloc de transport în comun’, a declarat primarul Mihai Chirica.

Potrivit edilului, aceste abonamente unice vor putea fi eliberate pentru 30 de zile, la un preţ de 75 de lei, pentru 14 zile, contra sumei de 43 de lei, sau pentru 7 zile, caz în care vor costa 25 de lei.

Ca şi până acum, elevii şi studenţii vor beneficia în continuare de reducere de 50%, la fel ca pensionarii şi alte categorii sociale.

Totodată, primarul Iaşiului a anunţat că reprezentanţii CTP vor să introducă bilete care să fie valabile 90 de minute din momentul validării, preţul acestora variind de la un preţ de 2 lei, pentru o călătorie, respectiv 4 lei pentru două călătorii.

Tot din această toamnă vor fi introduse bilete cu o valabilitate de 24 de ore, care contra sumei de 8 lei pot fi utilizate pe toate traseele şi pe orice mijloc de transport.

Primarul Mihai Chirica a anunţat totodată că vrea să introducă abonamentul sau tichetul turistic, care contra sumei de 20 de lei va fi valabil timp de trei zile.

Atât în cazul noilor tipuri de abonamente, cât şi a biletelor, elevii şi studenţii vor beneficia de o reducere de 50 la sută.