Trei instituții se luptă în instanță pentru dreptul de proprietate asupra edificiului istoric.

SIF Transilvania, SC Aro Palace SA și Primăria Brașov își dispută în continuare dreptul de proprietate al Cetățuii de pe Dealul Straja, procesul ajungând la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cetățuia Brașovului a fost folosită de Aro Palace în scop comercial până în anul 2015, când Primăria Brașov a demarat un proces de recuperare a dreptului de proprietate asupra edificiului istoric, care așa cum arată unele documente istorice, a aparținut în trecut orașului.

În octombrie 2016, Tribunalul Brașov a hotărât că în condițiile în care este vorba despre un monument istoric de interes national, Cetățuia Brașovului să treacă în proprietatea Statului Român. În aceste condiții, Municipalitatea brașoveană s-a arătat interesată de preluarea edificiului în administrare, însă apelul a menținut decizia inițială. Ca urmare, procesul asupra dreptului de proprietate pentru Cetățuia Brașovului, disputat de cele trei instituții, s-a mutat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a cărei soluție va deveni definitivă.

Vali Blajovan