În Delta Dunării este un adevărat duel în cadrul Serbării Borşului Pescăresc ce se desfășoară pe 9 şi 10 septembrie la Jurilovca şi Crişan.

Aici, bucătari pricepuţi se întrec în pregătirea celui mai bun borş de peşte.

La Jurilovca, organizatorii evenimentului se laudă cu un adevărat regal al tradiţiilor locale: parada costumelor tradiţionale, momente artistice reprezentative, ateliere interactive şi expoziţii de fotografie.

„Pentru eveniment noi am pregătit peste 1.300 de kilograme de pește – toate speciile de pește din Delta Dunării – și aici vorbim de caras, plătică, babușcă, crap, somn, fito, biban, știucă. De aceea și borșul de pește de Jurilovca putem să spunem că este cel mai bun pentru că se folosesc mai multe specii de pește”, a declarat Cătălin Balaban, preşedintele Asociaţiei de pescari Goloviţa.

Festivalul Borşului de Peşte de la Crişan îşi îmbie oaspeţii nu doar cu tradiţionalul borş, ci şi cu alte preparate culinare specifice.

„Primăriile locale desemnează cei mai buni bucătari care vin în cadrul festivalului nostru și pregătesc o bucătărie de sărbătoare pe care o oferă turiștilor noștri acolo. De asemenea, este important că reușește să adune pe întreg teritoriul Deltei echipe reprezentative ale tuturor etniilor și aproape tot ce înseamnă ansamblu folcloric existent în Delta Dunării, vine și se produce la noi în cadrul festivalului”, a precizat directorul evenimentului, Silviu Gheorghe.