După ce a dus lectura în 10 penitenciare din România, proiectul Audioteca Şeherezadei, iniţiat de Asociaţia Vis-a-vis şi susţinut de Radio România Cultural, se extinde în şcoli şi licee.

Începând cu luna septembrie, elevi din opt şcoli şi licee din Brăila, Olt, Neamţ, Vaslui, Bârlad Huşi şi Bucureşti vor asculta fragmente din opere literare româneşti şi universale, în lectura şi interpretarea actriţei şi iniţiatoarei proiectului, Adriana Moca.

Mai mult de 7.000 de elevi şi cadre didactice vor asculta, la ora de limba română sau în momente special organizate fragmente din opere literare precum Micul prinţ, Momo, Pisicoteca practică a lu’ Moş Pârşu (The Old Possum’s Book of Practical Cats), Jurnalul Anei Frank, Romeo şi Julieta, Pescăruşul Jonathan Livingstone etc.

„Am încercat să aleg cărţi care să rezoneze cu universul interior al tinerilor, întrebându-i, citind studii sau articole, discutând cu părinţi sau profesori, bazându-mă şi pe experienţe personale. M-am întrebat cum ar putea ajunge la ei valorile pe care aceste cărţi le conţin. Am făcut selecţii succesive şi încă aş mai adăuga autori pe listă. Sper că am reuşit să creez nişte minime repere literare obligatorii în bagajul de cultură generală şi să deschid o perspectivă către literatura universală, prea puţin predată în şcoli. Poate că aici profesorii ar putea interveni cu graţie şi persuasiune, să introducă autori şi titluri interesante, adaptate puterii de înţelegere”, ne-a spus iniţiatoarea proiectului, actriţa Adriana Moca.

În cadrul proiectului, se vor organiza atelierele de lectură performativă şi de manufacturare de reviste sau cărţi-obiect create din colaje chiar de către copii. Aceste activităţi, pe care Adriana Moca le va susţine împreună cu Sanda Foamete (regizor) şi Smaranda Ilie (grafician) fac parte din structura proiectului, ca nişte extensii de creativitate la lectura pasivă din cadrul lecturilor.

Proiectul cultural Audioteca Şeherezadei are scopul de a promova cultura scrisă şi de a converti la lectură public nou. Proiectul îşi propune să provoace publicul reticent faţă de lectură, să deprindă gustul cititului.

Cât priveşte prima parte a proiectului, în care deţinuţii din 10 penitenciare din România au ascultat la staţia radio cu circuit închis fragmente din opere literare, reacţiile ascultătorilor au fost cât se poate de îmbucurătoare şi fiecare a rezonat diferit. Unii şi-au reamintit texte sau autori cunoscuţi, iar alţii au descoperit pentru prima dată, opere ale literaturii universale.

Proiectul le-a oferit posibilitatea deconectării de la rutina zilnică, fie şi pentru o perioadă scurtă de timp şi a reuşit stimularea apetitului pentru citit şi cunoaştere. Astfel, unii deţinuţi au solicitat de la bibliotecă textul integral sau au notat textele ascultate, iar în unele cazuri, au propus chiar redifuzarea unor materiale. Audiţia textelor a incitat la discuţii între deţinuţi sau între deţinuţi şi personalul de penitenciar.

Proiectul Audioteca Şeherezadei este iniţiat de Asociaţia Culturală Vis-a-Vis şi cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Detalii, pe www.audiotecaseherezadei.ro

Sursa: Serviciul Comunicare SRR