Ministerul român de Externe a luat notă cu îngrijorare de noua lege a învăţământului adoptată de către Rada Supremă a Ucrainiei, în special de articolul 7 al acesteia, care vizează învăţământul în limbile minorităţilor naţionale.

Legea prevede între altele că în licee şi facultăţi se va preda exclusiv în limba oficială de stat, ucraineană, în timp ce limba maternă va putea fi utilizată în continuare doar în grădiniţe şi în şcolile elementare.

Peste o jumătate de milion de etnici români din Ucraina vor fi afectaţi de noua lege, care le limitează posiblitatea de a studia în limba maternă.

Secretarul de stat Victor Nicula va merge la Kiev săptămâna viitoare pentru a discuta cu autorităţile ucrainene despre acest subiect.

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, l-a invitat pe ambasadorul Ucrainei la Bucureşti pentru a discuta despre nou adoptata lege a învăţământului, care, în opinia autorităţilor române, va limita dreptul etnicilor români de a învăţa în limba maternă.

Dna Păstârnac a convocat o reuniune a grupului interministerial activ în domeniul relaţiilor cu românii de pretutindeni, care a avut drept subiect central noua lege a învăţământului din Ucraina.(Rador/FOTO arhiva capital)