La sala Elvire POpesco a Institutului francez a început retrospectiva dedicată actriței israeline Ronit Elkabetz, care a rămas în memoria iubitorilor de film atât prin frumuseţea, dar şi versatilitatea sa.
Năcută la Beer Sheva în anul 1964 şi cea mai mare dintre patru frați, ea a optat întâi pentru o carieră de model, distingându-se prin trăsăturile fine și părul lung și negru.
Însă dincolo de aceste calităţi se ascundea un talent special, care nu avea să treacă neobservat, deoarece, deși nu studiase actoria, în 1990 Ronit primește primul ei rol principal, în Israel, în filmul The Appointed . Nu peste mult timp, mai exact peste trei ani, în 1994, va obține şi premiul Ophir, pentru rolul Pninei din drama de familie Sh`Chur .
Cariera ei ia avânt, dar şi Ronit dorește mai mult de la ea înseși, așa că se va muta la Paris pentru a studia la faimosul Theatre du Soleil. În 2001 a dat lovitura cu rolul principal în pelicula Origine contrôlée . Rolul a însemnat debutul carierei duble – Franța și Israel – împărțindu-și viața între Paris și Tel Aviv. Este recunoscută și apreciată în ambele ţări devenind pur şi simplu un liant între cele două culturi-cea franceză și cea israeliană. Iar dacă despre alţi actori se poate spune că au talent, în cazul lui Ronit Elkabetz se poate spune că este vorba și de un anume instinct artistic în modul în care şi-a construit fiecare rol.
Este solicitată să joace în tot mai multe filme dând astfel viață unor roluri din ce in ce mai complexe. Astfel filme realizate între anii 2001-2009 precum Or , Vine Fanfara , ori Jaffa nu doar că atrag atentia juriului în festivalurile de profil, dar sunt căutate de public atât în sălile de cinema, cât și online. De altfel, valoarea filmelor Or și Vine Fanfara a fost recunoscută și la Festivalul Internațional de la Cannes, unde a fost aleasă, în 2015, drept președinta juriului Săptămânii Criticii.
Ronit s-a făcut remarcată în calitate de scenaristă și regizoare, lansând trilogia Viviane Amsalem împreună cu fratele ei mai mic, Shlomi. În 2014, Divorțul lui Viviane Amsalem fost nominalizat la Oscar la categoria cel mai bun film străin, iar în 2015 a primit o altă nominalizare la aceeași categorie, la Globurile de Aur.
O boală nemiloasă i-a frânt aripile, din nefericire, la doar 51 de ani, când cariera sa luase un uriaș avânt internațional.
Filmul ce a deschis retrospectiva,”Vine fanfara”, în regia lui Eran Kolirin, are drept subiect vizita Orchestrei de ceremonii a Poliţiei din Alexandria, Egipt, care trebuie să țină un concert la Centrul Cultural Arab de la Petah Tikva, din Israel, dar dintr-o neînțelegere ajunge într-un alt orăsel,un fel de loc, unde pare a nu se întâmpla nimic. Și chiar dacă diferențele par destul de mari între localnici și muzicieni, iar interacțiunea dintre ei pare greoaie și fiecare parte pare a avea suspiciunile ei, problemele, sfaturile, dar și soluțiile pe care le găsesc împreună îi apropie şi, chiar să lege prietenii.
Vor mai urma și alte filme, proiectate tot la Elvire Popesco. Astfel vineri, de la ora 20.00 va putea fi văzut filmul ”Divorțul lui Vivianne Ansalem”, o coproducție Franța/Israel .
Duminică, în cadrul aceleiași retrospective ,vor putea fi văzute două filme: ”Șapte zile” de la ora 18,00, tot o co-productie Franta/Israel, iar de la ora 20,00 din nou ”Divorțul lui Vivianne Ansalem”.

A consemnat Cristina Toma, redactor Radio România Bucureşti FM

Împarte cu prietenii tăi: