Concursul Naţional al Cercurilor de Lectură  desfăşurat  la  Cluj-Napoca, în perioada 1-5 septembrie, a reunit  elevi şi profesori  din judeţele Arad, Suceava, Cluj, Iaşi, Gorj, Botoşani. Iniţiat în anul 2004 de către 20 de profesori,  acest proiect  este un concept al Asociaţiei Profesorilor de Limba şi Literatura Română ”Ioana Em. Petrescu”.

În prima fază  a fost un proiect de cercetare şi experimentare realizat pe un număr de aproximativ 2000 de copiii, atât din mediu urban cât şi din mediul rural. Profesorii implicaţi în proiect  au dorit să afle de ce nu citesc copiii. După cercetarea realizată profesorii  au încercat să elaboreze un concept pe care timp de un an l-au susţinut voluntar fiind vorba de nişte activităţi numite cercuri de lectură,  cercuri  care se desfăşurau în afara orelor de curs. În timp,  acesta a căpătat  amploare , devenind un proiect de cercetare didactică.

Proiectul a câştigat tot mai multă  încrederea a fost valorizat de fiecare dată  de către Ministerul Educaţiei  şi iată s-a ajuns la această  ediţie dedicată  chipurilor şi oamenilor ,spaţiilor reale,  spaţiilor exterioare,  jurnalismului narativ , dar şi spaţiilor interioare pe care le construim prin lectură în inima noastră şi în imaginarul personal. Suntem împărţiţi  anul acesta în două secvenţe care sunt practic organizate  în funcţie de cele  două fire călăuzitoare ale proiectului,  poezia şi jurnalismul narativ, adică spaţiile interioare şi spaţiile exterioare,  activitatea desfăşurându-se în cadrul Bibliotecii  Judeţene „ Octavian Goga”, unde elevii au posibilitatea să viziteze secţiunile bibliotecii, colecţia de carte rară şi să lucreze într-un spaţiul benefic.(prof. Titiana Zlătior )

 

Ediţia din acest an a „ Lecturiadei Elevilor” a cuprins şi un atelier de dans.  De ce dansul şi  în mod special,  menuetul apare în programul Lecturiadei am aflat de la profesoara – Corina Dindelegan , coordonatoarea  atelierului.

Pentru a afla detaii despre desfășurarea acestui eveniment, vă invităm să ascultați emisiunea România de nota 10 realizată de colega noastră Rodia Tubure, de la Radio România Cluj.