Pentru multe persoane, concursurile de frumusețe sunt o competiţie subiectivă. Evaluarea trăsăturilor fizice şi nu a talentelor și personalităţii, este inutilă. Cu toate acestea, multe competiţii de acest gen au fost organizate în întreaga lume de secole și au devenit chiar o tradiție pentru multe societăți și culturi.

În trecut şi în prezent au loc concursuri care măsoară frumusețea femeilor și bărbaților, atractivitatea lor și alte caracteristici care ţin de aspectul fizic.

Unele dintre aceste competiţii sunt cu siguranţă diferite faţă de altele. Dacă privim înapoi în timp, vom vedea că au fost organizate concursuri de frumuseţe destul de ciudate.

În anii ’30 ai secolului XX, competiţia „Miss Wonderful Eyes” era destul de populară printre americani. La acest concurs participau fete din diverse state, care concurau pentru obţinerea trofeului pentru cei mai frumoşi ochi. Nu era necesar ca participantele să aibă un corp frumos sau un chip atrăgător, ceea ce conta pentru membrii juriului erau doar ochii lor. Acesta este și motivul pentru care participantele apăreau cu măşti pe faţă, pentru a accentua ochii și pentru a nu distrage atenția prin alte trăsături.

Britanicii au organizat şi ei o serie de concursuri diferite, acoperind anumite părţi ale corpului și punând accentul doar pe ceea ce credeau interesant.

Un exemplu de astfel de competiţie este „Miss Cele mai Frumoase Glezne” (Miss Prettiest Ankles) și „Miss Cele mai Frumoase Picioare” (Miss Beautiful Legs). Organizatorii chiar doreau să fie inventate concursuri de frumuseţe pentru cele mai perfecte urechi și chiar pentru cele mai frumoase nasuri.

Bărbații au participat, de asemenea, la diferite întreceri prin care îşi puneau în valoare calităţile fizice. Unul dintre acestea este concursul pentru cei mai proeminenţi genunchi.