Astăzi, în prima duminică din septembrie, a fost celebrata ”Ziua Europeană a Culturii Iudaice” sub egida European Association for Preservation and Promotion of Jewish Culture and Heritage, tema din acest an fiind ”Diaspora”.

Evenimentul a avut loc la Templul Coral din Capitală.

Comunitatea Evreilor din București a prezentat, cu această ocazie, un eveniment deosebit, format din două părți sub coordonarea directa a lui Silvian Horn, vicepreședinte interimar al comunității (C.E.B.).

Prima parte a fost un spectacol susținut de actorii Teatrului Evreiesc de Stat ”Poeți-Actori, Actori-Poeți”, unde au fost recitate poezii scrise de Emil Botta și Theodor Danetti.

Theodor Danetti, marele actor poet, un om de o rară delicatețe dar și de o rigurozitate și implicare ce i-au adus  succesul s-a stins din viață acum un an.

În memoria maestrului artei dramatice au rămas roluri impresionante și două cărți de poezie ”Toamna histrionului” apărută la editura Litera în 1989 și ”Răspântii”, apărută postum la Editura Scrib în 2016.

Emil Botta, așa cum îl descriu cei care l-au cunoscut, părea născut pentru a scruta ce e dincolo de frontiera vieții ”reale”.

El a traversat viața ca slujitor al închipuirii în poezie și în teatru, din ce în ce mai aproape de cer și mai departe de pământ.

Spectacolul  de muzică și poezie ”Poeți-Actori, Actori-Poeți” a fost realizat cu participarea actorilor Maia Mogenstern, Mirela Nicolau, Mircea Dragoman, acompaniați la violoncel de Sergiu Marin.

În partea a doua a spectacolului a avut loc un concert la sinagogă, susținut de Corul Templului Coral, cu un invitat special, cantorul Emmanuel Pusztai.

La eveniment au participat membrii ai Comunității Evreilor din București, dar și persoane de alte confesiuni, care au dorit să revadă actorii pe care i-au văzut de multe ori în filme și la teatru, dorind să asculte muzică evreiască și să viziteze Templul Coral.

Ziua Europeană a Culturii Evreiești este o inițiativă în creștere.

Anul trecut peste 300 de orașe din trei țări europene au aderat la Zilele Europene ale Culturii Evreiești, cu participarea a peste 169000  de persoane.

Sursa: Cristina Toma