Astfel, de la 11 septembrie, cei 400 de elevi, de la clasa I până la liceu, ca și peste 40 de cadre universitare ar putea să nu mai intre la clasă, atrage atenția senatorul UDMR, Novak Zoltan.

El susține că liceul este victima unei campanii politice planificate, acuzând în acest sens Prefectura Mureș, Primăria Tg. Mureș, Inspectoratul Școlar și Ministerul Educației:

”S-a ajuns în situația în care Liceul Teologic Romano-catolic e pe cale să se desființeze. Din punct de vedere politic noi cerem ferm de la instituțiile implicate, să găsim o cale legală. Dacă sunt și au fost probleme privind înființarea școlii, ele sunt probleme care trebuie rezolvate pe cale administrativă. Părinți sunt revoltați, ei și-au înscris copiii cu bună credință în această școală, care în momentul respectiv funcționa pe baza avizelor de la Ministerul Educației și, așa cum am auzit, comunitatea părinților de la liceu va organiza noi proteste.”

Printr-un comunicat al așa-numitului Grup Civic pentru Liceul Catolic, colectivul de părinți și susținătorii acestora sunt somate persoane și instituțiile publice să soluționeze acestei școli.

Totodată, se cere îndepărtarea imediată din funcții a responsabililor și declanșarea investigațiilor împotriva acestora!

Petiționarii menționează că „în caz contrar luăm în considerare nesupunerea civică și declanșarea acțiunilor legale împotriva persoanelor dumneavoastră!”.

La rândul său, deputatul PMP Marius Pașcan condamnă asemenea somații și cere toleranță și respectarea legii:

”În cazul Liceului Romano-catolic există un proces pe rol, deci instanțele de judecată vor stabili dacă s-a încălcat legea – și există o primă sentință în acest sens – la înființarea liceului, și mai apoi trebuie urmați pașii prevăzuți de Legea Educației, privind înființarea unei unități de învățământ. Până atunci, orice escaladare a acestui conflict aduce imense deservicii municipiului Tg. Mureș, și în același timp nu face decât să conflictualizeze această situație și mai mult și să îi îmnvenineze și pe părinți și pe elevi, deopotrivă.”

La această oră, situația Liceului teologic Romano-catolic din Tg. Mureș rămâne incertă, și nu e sigur dacă de la 11 septembrie acolo vor putea fi reluate cursurile, elevii urmând să fie mutați la alte școli.

Amintim că în luna iulie Consiliul Local Tg. Mureș a propus includerea acestei şcoli ca sucursală a Liceului ‘Bolyai’, dar și această soluţie a fost refuzată de Ministerul Educaţiei.

Valeriu Russu