Ziua Diplomației Române se sărbătorește, anual, în luna septembrie, pentru omagierea tradiției diplomatice românești și pentru stimularea activității Corpului diplomatic și consular al României, fiind instituită prin Legea 269/2003 privind Statutul Corpului Diplomatic și Consular al României, art. 61.

Potrivit aceluiași articol al Legii mai sus menționate, data este stabilită de ministrul afacerilor externe. Potrivit site-ului www.mae.ro, începând cu anul 2005, Ziua Diplomației Române s-a sărbătorit la 1 septembrie. În preajma acestei zile are loc și Reuniunea Anuală Diplomației Române, eveniment organizat anual de Ministerul Afacerilor Externe și dedicat Corpului diplomatic și consular român, acesta fiind un bun prilej pentru evaluarea activității diplomatice desfășurate în ultimul an și pentru stabilirea principalelor direcții de acțiune pe termen mediu și lung.

La acest eveniment participă înalți demnitari ai statului român: președintele României, prim-ministrul, președinții Senatului și Camerei Deputaților, membri ai Guvernului și ai Parlamentului, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, șefii de misiuni diplomatice ai României, consuli generali, directorii institutelor culturale românești, reprezentanți ai corpului diplomatic străin acreditat la București, reprezentanți ai societății civile, ai mediului academic și de afaceri, ai mass-media. Agenda cuprinde cele mai importante teme de politică externă din ultimul an de activitate al diplomației românești, precum și provocările cu care se confruntă corpul diplomatic și consular al României, în funcție de transformările din mediul politic internațional.

În cadrul reuniunii, pot fi acordate Ordinul sau Medalia Meritul Diplomatic, membrilor Corpului diplomatic și consular al României, pentru contribuții meritorii la afirmarea diplomației românești pe plan internațional, în conformitate cu prevederile art. 62 din legea amintită mai sus.

În 2016, Reuniunea Anuală a Diplomației Române a fost organizată de Ministerul Afacerilor Externe, în perioada 29 august — 1 septembrie. La această ediție au fost prezenți, în calitate de invitați speciali ai ministrului afacerilor externe, secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, și ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Slovace, Miroslav Lajčák, reprezentând președinția-în-exercițiu semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Reuniunea Anuală a Diplomației Române se desfășoară în 2017, în perioada 29 august — 1 septembrie, pe tema ”O lume în schimbare: Mizele politicii externe a României”. La ediția din acest an participă, în calitate de invitați speciali ai ministrului afacerilor externe, ministrul afacerilor externe al Republicii Arabe Egipt, Sameh Hassan Shoukry, ministrul afacerilor externe al Marelui Ducat de Luxemburg, Jean Asselborn, și ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó. În premieră, ediția 2017 a Reuniunii Anuale a Diplomației Române cuprinde și o componentă de întâlniri cu autorități locale și vizite la obiective de interes economic, în teritoriu.

FOTO – Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Arabe Egipt, Sameh Hassan Shoukry (stg.), și Teodor Meleșcanu (dr.), ministrul Afacerilor Externe, participă la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, cu tema ”O lume în schimbare: Mizele politicii externe a României”, eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe; 29 august 2017  (AGerpres/ FOTO Ministerul Afacerilor Externe)