Producțiile de fructe de pădure, la nivel național, pentru 2017 nu au depășit producțiile din anii anteriori. Situația nu este mai bună nici în județul Harghita – spune Gabriel Simion Oltean de la Directia Silvică a județului:

”Noi, din 220.000 de mii de hectare de pădure cât administram la nivelul anului 1990, mai administrăm păduri de stat circa 105.000, iar în pădurile private sunt și alți culegători, deci avem o concurență mult mai mare, urmare a retrocedărilor spețelor de pădure. Se pare că, concurenții noștrii oferă la aciziție prețuri mai bune decât noi, am pornit cu 8 lei și acuma suntem undeva la 10 lei. Din informațiile pe care le am, concurența oferă prețuri undeva la 14 – 15 lei.”

Despre concurenții privați și prețul mai mare oferit de aceștia la achiziție vorbeste și dr. ing. Ilie Covrig de la Direcția Silvică Mureș:

”Am avut în primăvară acele înghețuri târzii care au compromis fructificația la afine negre în cea mai mare măsură, la fel și la zmeură, fructificația a fost destul de afectată. Avem dificultăți destul de mari cu forța de muncă, întrucât localitățile rurale sunt golite de populația activă, nu există persoane disponibile care să recolteze fructele din pădure. Prețurile de achiziție pe care le practicăm depind, în măsură directă foarte mult, de prețurile pe care le obținem la licitațiile organizate în primăvară. Anul acesta, noi am contractat în jur de 80 de tone de zmeură, dar, din păcate, această cantitate nu o vom putea realiza. Am obținut prețuri cu 500 de euro mai mult decât în anii anteriori, ceea ce ne-a permis să creștem prețul de achiziție, dacă în 2016 era la 5 – 7 lei pe kg, acum am început cu 7 lei, iar în momentul de față oferim 9 lei pe kg de zmeură. Încercăm să obținem prețuri cât mai bune la licitații, să atragem cât mai multe firme astfel să ne crească competiția și să obținem o valoare la mare la prețurile de valorificare, astfel încât noi la rândul nostru să putem oferi mai mult culegătorilor.”

Anual în ţara noastră se recoltează peste 6.000 tone de fructe de pădure, 85% din această cantitate este livrată la export. Piaţa externă solicită fructe de pădure ecologice din ţara noastră deoarece acestea sunt în mare parte produse ,,BIO’’. Fructele de pădure aduc anual venituri de peste 4 milioane de euro Regiei Naţionale a Pădurilor, principalul achizitor al acestor fructe.

Nelly Suciu/ Evelina Racoţean