Aceasta ar putea fi o soluție la problema, tot mai stringentă, a urșilor care se apropie de oameni și care produc pagube materiale tot mai însemnate, este de părere senatorul Cristian Chirteș, care a discutat cu reporterul RTM, din perspectiva inginerului silvic:

”Problema urșilor în România este una veche, dar care a fost gestionată corect până acum doi ani. Din păcate, ceea ce se întâmplă azi, gestionarii fondurilor de vânătoare nu au absolut nicio putere sau o influență asupra mișcării urșilor. Nu au dreptul să le dea hrană complementară în pădure, pentru a nu coborî ursul, nu au posibilitatea de a extrage acele exemplare care sunt aproape domesticite. Ei bine, este o problemă mare. Astăzi gestionarii fondurilor de vânătoare sunt sunt legați de mâini și de picioare.”

Ursul nu are dăunător natural și este specie protejată în România. Din aceste motive numărul mamiferelor este tot mai mare, iar cazurile de atac ale urșilor asupra animalelor și a oamenilor au devenit frecvente.

Pentru a contracara acest fenoment este nevoie de modificarea legii și de delegarea responsabilității în acest domeniu. Revine Cristian Chirteș:

”Dacă, aceste asociații de vânătoare ar fi responsabilizate, în sensul că, ele trebuie să își extragă cota aceea de unul sau doi urși, care sunt periculoși. În momentul în care îi dai tu ca Minister, acelei asociații de vânătoare un rus de extras sau doi atunci îl responsabilizezi și modificăm și legea, să i se dea hrană complementară în munte. Deja rolul se va schimba.”

Pagubele provocate de urs pot fi despăgubite de Ministerul Mediului, dar numai după ce sunt îndeplinite procedurile legale. Primul pas este de a depune o sesizare la asociația județeană a vânătorilor și pescarilor sportivi.

Actele sunt transmise Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic și de Vânâtoare care fac verificările în teren și trimit mai departe documentația la minister. De abia după ce funcționarii ministerului preiau actele poate fii vorba dspre compensație financiară pentru pagube.

Nelly Suciu