În România sunt şcoli fără un cabinet medical iar, acolo unde există, sunt cazuri în care un medic trebuie să deservească mai multe unități de învățământ, atrag atenţia specialiştii.

Vicepreşedintele Societăţii Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineret, Daniela Raica, a apreciat că reţeaua de cabinete medicale are nevoie de implicarea Ministerului Sănătăţii, deşi, în urma descentralizării acestea au trecut în subordinea autorităţilor locale:

„Nu se știe exact nici numărul medicilor școlari, numărul asistentelor medicale, cu atât mai puțin numărul cabinetelor medicale din școli. În mod normal, legea prevede ca în fiecare școală să existe un cabinet medical autorizat. Acest lucru însă nu se întâmplă. La nivel național ar trebui o coordonare făcută de către Ministerul Sănătății pentru că, prin descentralizare, prin apartenența noastră la structuri ale consiliilor locale, partea profesională a medicinei școlare a scăzut foarte mult și resurse, dar nu foarte importante, ar trebui doar voință și un pic de organizare mai bună a rețelei“, este de părere Daniela Raica.

Între măsurile avute în vedere se află înfiinţarea unei comisii de specialitate pentru medicină şcolară în cadrul Ministerului Sănătăţii, mai spune Daniela Raica.

Aceasta va putea elabora ghiduri şi protocoale de practică a medicinei şcolare.