Peste 200 de persoane cu dizabilități și susținătorii acestora au protestat marți în fața Ministerului Muncii și Justiției Sociale (MMJS) față de adoptarea OUG 60/2017 care, în opinia lor, ar urma să lase fără loc de muncă peste 2.000 de persoane care muncesc în Unități Protejate Autorizate.

„Această ordonanță va trimite peste 2.000 de persoane acasă, nu vor mai putea să lucreze, iar firmele care au peste 50 de angajați nu pot să-și mai reducă fondul de handicap — 4%, cu aceste unități protejate, acest lucru însemnând că toate unitățile protejate nu vor mai putea factura acestor firme prin articolul în care s-a dat Ordonanța de Urgență 60. Rezolvarea cea mai bună ar fi să lase Legea 448 în condițiile în care ea se află la momentul de față, pentru că sunt unități protejate care cu această lege chiar muncesc oamenii și chiar fac bani. Sunt persoane pe care nimeni nu le angajează în structuri sociale”, a declarat marți Ionel Ghiță, director al Piontani Services, prezent la protest.

O delegație formată din mai mulți reprezentanți ai Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale a intrat, marți după-amiază, în sediul MMJS, pentru a discuta cu membri ai ministerului.

Protestatarii au afișat pancarte pe care se putea citi „Loc de muncă protejat, nu pomană de la stat”, „Voi cu ordonanța, ne-ați ucis speranța”, „Vrem să fim ascultați, demnitatea nu ne-o luați” și au scandat lozinci precum „Vrem să muncim, nu să cerșim”, „Olguța, trezește-te, vino și ascultă-ne” sau „Ordonanța înapoi, dacă vă pasă de noi”.

Ordonanța de urgență nr. 60/2017 pentru modificarea și completarea Legii privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap urmărește dinamizarea procesului de integrare în muncă a persoanelor cu dizabilități și o creștere a responsabilității angajatorilor publici și privați, au precizat pe 9 august reprezentanții Ministerului Muncii, subliniind că Unitățile Protejate Autorizate nu se desființează.