Fostul şef al Securităţii Tudor Postelnicu a murit, la vârsta de 86 de ani, a confirmat sâmbătă, pentru Digi24, soţia acestuia.

Potrivit sursei citate, el era internat la Spitalul Militar ‘Carol Davila’ de mai multe săptămâni, având probleme respiratorii.

Postelnicu era judecat pentru uciderea dizidentului Gheorghe Ursu, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de procurorii militari pentru complicitate la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.

A fost şef al Departamentului Securităţii Statului din 1978, iar din 1987 până la Revoluţie ministru de Interne.

Numele lui este legat de urmărirea şi persecutarea mai multor disidenţi, printre care scriitorii Paul Goma, Ion Caraion, Wagner Klaus Georg, George Constantin, Gheorghe Ursu şi alţii.

În anul 1987, devine ministru de Interne şi membru al Comitetului Central al PCR, fiind în funcţie la momentul Revoluţiei din decembrie 1989. Este arestat de revoluţionari.

În februarie 1990, a fost judecat de Tribunalul Militar şi condamnat la închisoare pe viaţă, confiscarea averii şi privarea de unele drepturi civile. În urma recursului, i s-a schimbat încadrarea de la genocid la omor deosebit de grav, şi a rămas să execute 14 ani de închisoare, din care a făcut şapte.

(Agerpres/ FOTO evz.ro)