Observatorul Astronomic şi Astroclubul ‘Perseus’ al Muzeului ‘Vasile Pârvan’ din Vaslui vor organiza observaţii astronomice în noaptea de 12 spre 13 august, în intervalul orar 20,30 şi 04,00, pentru vizionarea Perseidelor, se arată într-un comunicat de presă transmis de muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevară.

Potrivit sursei citate, noaptea de observaţii astronomice se va desfăşura în afara oraşului Bârlad, în Rezervaţia Bădeana, comuna Tutova, la aproximativ 15 kilometri sud de Bârlad.

‘Cei care doresc să participe la această activitate au nevoie de transport personal ca să ajungă la locul stabilit pentru observaţii astronomice. În cazul în care condiţiile meteo nu vor permite observarea fenomenului astronomic, activitatea va fi anulată’, se spune în comunicat.

În fiecare an, aproape de mijlocul lunii august, are loc cel mai cunoscut şi mai popular curent de meteori: Perseidele.

Curenţii meteorici, mai poartă denumirea populară şi de ‘ploaia de stele căzătoare’.

Denumirea are ca sursă de inspiraţie un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta cerească deplasându-se cu mare viteză, timp de câteva clipe, după care se stinge.

În realitate sunt fragmente de corpuri interplanetare de dimensiuni foarte mici, ce pătrund în atmosfera Pământului şi ard în întregime prin frecarea cu aerul.

Dacă corpul respectiv este suficient de mare, lasă o dâră luminoasă şi chiar o explozie, ce poartă denumirea de bolid.

Numele curenţilor de meteori este dat de constelaţia din care, aparent, vin meteorii.

Locul mai poartă denumirea de radiant.

Perseidele au radiantul în constelaţia Perseu (Perseus).

Perseidele au perioada de activitate în intervalul 17 iulie – 24 august, iar momentul maxim din anul acesta va fi în după-amiaza zilei de 12 august 2017, ora 19,00.

Împarte cu prietenii tăi: