Victimele violenţei domestice pot obţine mai uşor un ordin de protecţie din partea instanţelor de judecată, în urma sesizării unui avocat din Timişoara.

Concret, avocatul Gabriel Olteanu a reclamat la Curtea Constituţională un articol de lege care prevede ca una dintre condiţiile acordării unui ordin de protecţie este ca victima să să conviețuiască la data depunerii cererii cu agresorul. Sintagma care condiționează acordarea ordinului de protecție de conviețuire a fost declarată neconstituțională.

“O astfel de condiţie era extrem de greu de îndeplinit. Asta impunea ca victima, în urma agresiunii, dacă pleca din locuinţă, dacă dorea să obţină un ordin de protecţie, trebuia să se întoarcă în locuinţă, să introducă cererea, să se asigure că poate proba acest lucru şi eventual după aceea să poată să plece din locuinţă. Eevident că acest comportament este foarte greu dacă nu imposibil de probat şi de arătat în instanţă. Ce a făcut Curtea Constituţională? A eliminat această condiţie, sintagma ‘în cazul în care convieţuiesc’ a fost eliminată de către CCR, a constatat faptul că această prevedere este contrară Constituţiei, nu asigură o protecţie reală victimelor care doresc să obţină ordinul de protecţie”, a explicat Gabriel Olteanu.

În urma deciziei CCR, ordinul de protecție poate fi obținut, spre exemplu, și în cazul fetelor agresate de iubiții lor, lucru care până acum era imposibil.