Maestru Nicolae Botgros s-a născut la Cahul, în Republica Moldova. Este român până în adâncul fiiniţei sale, este păstrător al tradiţiilor aşa cum le-a cunăscut în casa părintească şi le-a cultivat în familia sa de mai târziu. Detaliile unui destin devin emblematice pentru o comunitate, comunitatea românească, tezaurizatoarea valorilor perene ale culturii tradiţionale româneşti. Este un virtuoz al viorii, este dirijorul magician care transformă un cântec în melodie de neuitat, este părintele grijuliu pentru a transmite ceea ce este definitoriu pentru familie şi neam, este soţul care îşi acompaniază soţia, interpretă de muzică populară, Lidia Bejenaru, punându-i în valoare calităţile interpretative cu dragoste şi mândrie.

Iar nunta românească este, în concepţia sa, momentul existential crucial, care adună toate bucuriie trecutului şi ale viitorului unui neam, în sens de arbore genealogic. Vă propun să ascultaţi mărturisirile maestrului Nicolae Botgros! Nu le veţi uita niciodată!

Un interviu de Gabriela Rusu-Păsărin, realizator în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune