A 5-a ediție a manifestării are loc în data de 12 august, în zona sitului arheologic situat pe Valea Nirajului, unde se fac săpături din 2013, care pot fi văzute cu ghidaj profesional.

La festival se reconstituie și celebrează aspecte ale stilul de viață roman, cum ar fi celebrele lupte de gladiatori.

Programul Festivalului Roman de la Călugăreni începe la ora 10.00 cu o paradă a participanților și se încheie la ora 20.00, cu o retragere cu torțe la parcul arheologic, a explicat muzeograful Panczel Szilamer:

Festivalul are loc la Teatrul ”Șură”, la Mănăstirea Franciscană și la parcul arheologic. Ca noutate, am pregătit un moment artistic numit ”Focul lui Mercur”, am încercat să păstram manjoritatea programelor din anii anteriori, cum ar fi lupta dintre barbari și romani, exercițiile militare ale legionarilor, luptele de gladiatori, concurs de moară romană și de tras cu arcul. Ca element de noutate, punem în atenție copilăria, educația, pedagogia din epoca romană, respectiv cea legată de mănăstirea Franciscană.”

Participanții de toate vârstele sunt invitați să urmeze ”școala romană”, pentru învăța istoria și tradițiile romane.

La ediția din acest an a Festivalului de la Călugăreni sunt așteptați între 2000 și 3000 de vizitatori, la fel ca la edițiile precedente.

Cum se ajunge la Călugăreni

Transport cu microbuze pe ruta: Tîrgu Mureş (Voiajor) – Călugăreni – Câmpu Cetăţii/Sovata şi Sovata/Câmpu Cetăţii – Călugăreni – Tîrgu Mureş.

Cu maşina personală pe traseul: Tîrgu Mureș –Ernei –Călugăreni.

Cu bicicleta pe traseul: Tîrgu Mureș – Livezeni – Miercurea Nirajului – Vărgata – Călugăreni sau Tîrgu Mureș – Sângeorgiu de Mureș – Ernei – Căluşeri – Isla – Călugăreni.

Împarte cu prietenii tăi: