Inspectoratul de Poliție Județean Constanța și Asociația „Necuvinte“ au organizat astăzi un eveniment public privind conștientizarea și sensibilizarea cu privire la fenomenul violenței în familie. Manifestarea face parte din campania Poliției Române intitulată „Aripi Frânte“.

Numai anul trecut, în 2016, la secțiile de poliție din județul Constanța au fost depuse 164 de cereri de ordine de restricție din partea victimelor violenței domestice. Mai puțin de jumătate din acestea, 52 mai exact, au privit soluționare favorabilă. Motivul, consideră președintele Asociației „Necuvinte“ Simona Voicescu, îl constituie lipsa de probe, retractarea declarațiilor, dar și nepăsarea. De asemenea, multe dintre victimele abuzurilor comise în familie ajung să renunțe la plângerile depuse pentru a nu se face de rușine în comunitate.

Un alt neajuns punctat în cadrul conferinței de astăzi de la Constanța a fost cel al lipsei de adăposturi care să ofere găzduire adulților agresați în familie. Acestea primesc adăpost doar dacă ajung în centrele specializate împreună cu copii agresați.

Conform legii, solicitarea ordinului de restricție se face fie la poliție, fie la parchet. Termenul de soluționare a unei astfel de cereri este de regulă de 72 de ore, iar valabilitatea este de șase luni. Din păcate, punctează autoritățile, victimele își retrag cererile înainte ca acestea să fie soluționate.

Multe dintre femeile care depun plângeri, iar apoi aleg să le retragă motivează că fac acest lucru pentru ca ai lor copii să nu sufere din cauza unui cămin dezbinat sau pur și simplu pentru că le este rușine că au fost puse în respectiva situație.

Șefa Biroului Analiză şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul IPJ Constanța, comisar Carmen Șerbănescu a confirmat că în județul Constanța nu există adăposturi care să primească victimele violenței domestice, iar în multe dintre cazuri poliția a primit ajutor din partea diferitelor ONG-uri.