Creştinii ortodocşi şi catolici încep de marți, 1 august, o perioadă de post de două săptămâni, în întâmpinarea sărbătorii Adormirii Maicii Domnului celebrate în 15 august.

Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înalt Preasfinţia Sa Andrei, ne vorbeşte despre importanţa postului:

Nu este așa lung, dar este intens și este destul de aspru. Postul acesta, nu numai din punct de vedere culinar este ținut de credincioși ci mai ales din punct de vedere spiritual, pentru că, pe lângă abținerea de la mâncărurile de dulce, în acest post se înmulțesc rugăciunile, se înmulțesc numărul slujbelor, creștinii participă în toată seara la biserică la paraclisul Maicii Domnului. Le dorim tuturor credincioșilor noștri un post cu folos și cu mult căștig spiritual. (Înalt Preasfinţia Sa Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului)

În România, ziua de 15 august a devenit sărbătoare legală şi zi nelucrătoare. Hramul Adormirea Maicii Domnului este cel mai răspândit din Patriarhia Română şi în fiecare oraş există cel puţin o biserică, iar în fiecare Episcopie cel puţin o mânăstire, ocrotite de Maica Domnului.