În perioada 18-20 iulie 2017 la Brăila a avut loc cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării, prestigioasă manifestare folclorică menită să reunească interpreți și grupuri folclorice originare din România și din țările riverane Dunării.

 

 

 

 

Românii de peste Prut au adus și de această dată în concurs melodii care amintesc de frumusețea versurilor populare românești și a liniilor melodice specifice zonei Moldovei. Elena Ciobanu din Raionul Cantemir, sudul Moldovei, a interpretat doina ”Dor ca mine nimeni n-are”, iar Nicolae Ciobănică din Cahul a reamintit spectatorilor și telespectatorilor ”Balada recrutului”.  Mariana Melinte Ciobanu din Chișinău a doinit cu emoție o versiune a cântecului ”Primăvara când sosește”. Cântecele de joc din Moldova de peste Prut dovedit că folclorul este un argument al identității culturale a românilor de pretutindeni.

Clasamentul Festivalului Internațional de Folclor Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării, ediția 2007

 Trofeul Trio Bereghinya (Marina Braila, Iryna Shcherbina, Nadia Lapshina) Ucraina
 Premiul I Andreea Iulia Mihai România
 Premiul II Simona Vasilica Mazăre România
Premiul  III Grupul Bistrik (Kristina Dencic, Jovana Baraksadic, Jovana Terzic, Tijana Butric) Serbia
Premiul pentru autenticitate costum Alexandra Băcilă România
Premiul de popularitate Florin Ștefan România
Premiul Fundației Academice Europene Euroculturalia Liliana Iustina Ursachi România
Premiul Fundației Academice Europene Euroculturalia Nicoleta Ghelase România
Premiul Fundației Academice Europene Euroculturalia Florin Ștefan România

”Varietatea tematică a folclorului impune, cu precădere, acel gen artistic ce se adresează sufletului prin stările emoționale și sensibile pe care le degajă și anume, cântecul de dragoste. Organizatorii își propun redescoperirea, valorificarea și promovarea acestor creații și afirmarea de noi interpreți ai genului vocal destinat prin definiție să sporească bogăția spirituală a tuturor locuitorilor de la Dunăre și nu numai.” Sunt reperele de selecție impuse de organizatori, Consiliul Județean Brăila, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, Primăria Municipiului Brăila.

 

 

 

Acompaniamentul realizat de Orchestra ”Lăutarii” din Chișinău dirijată de maestrul Nicolae Botgros a asigurat succesul festivalului-concurs dedicat celui mai puternic sentiment, care unește toate generațiile:dragostea.

 

A consemnat Gabriela Rusu-Păsărin, realizator în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune