Două statui care să-i reprezinte pe Iuliu Maniu şi pe cardinalul Iuliu Hossu se numără printre propunerile prin care să fie marcat, la Cluj, Centenarul Marii Uniri, din 2018. Cei doi au avut o contribuţie majoră la unirea Transilvaniei cu România, Iuliu Maniu în calitate de lider al Partidului Naţional Român, iar Iuliu Hossu ca şi conducător al bisericii greco-catolice transilvane.

Iniţiativa realizării celor două statui aparţine Academiei Române, iar Primăria Cluj-Napoca şi-a dat deja avizul de principiu.

Statuia cardinalului Iuliu Hossu ar urma să fie amplasată pe Bulevardul Eroilor, în timp ce locul găsit pentru reprezentarea lui Iuliu Maniu este scuarul aflat între Bastionul Croitorilor şi Piaţa Ştefan cel Mare.

Şeful Direcţiei de cultură şi patrimoniu a judeţului Cluj, Constantin Cubleşan, spune că ideea amplasării celor două statui a fost prezentată la Guvern şi va fi inclusă printre proiectele care să maecheze Centenarul Unirii:

Există locul prevăzut, dimensiunile, s-a stabilit şi înălţimea aproximativă, dar trebuie, bineînţeles, un concurs pentru artiştii care vor realiza statuile, pentru că, până la urmă, dincolo de amplasament, cel mai important aspect la o statuie este calitatea artistică. Să vedem ce artişti se vor înscrie şi ce proiecte vor reieşi de aici. Nu e vorba de statui foarte mari. Prin urmare, din punct de vedere tehnic, nu cred că ar fi o problemă realizarea lor. (Constantin Cubleşan)

Direcţia de cultură şi partimoniu doreşte ca în Cluj-Napoca să fie dezvelită şi o statuie ecvestră a regelui Ferdinand I, în timpul căruia s-a realizat Unirea de la 1 decembrie 1918.