Câteva sute de voluntari din mai multe asociații de reconstituire istorică iau parte la acest sfârșit de săptămână la DacFest, cel mai așteptat festival de reconstituire istorică din Hunedoara, care are loc pentru a opta oară la Uroi, lângă Simeria.

Față de edițiile anterioare, cea din acest an se desfășoară în mai multe locuri, cum ar fi cetatea Costești, unde turiștii au avut parte de ghidajul specialiștilor îmbrăcați în costume antice, sau Orăștie, acolo unde dacii au defilat în costumația specifică.

Pentru turiștii care ajung la acest sfârșit de săptămână pe platoul de la Măgura Uroiului au fost pregătite înfruntări între luptători, ateliere de fierărie, de prelucrat lemnul şi lutul, dar şi cele de făcut gherghef. În plus, a fost pregătit și un concurs de gastronomie, care va avea loc mâine, când participanții sunt provocați să pregătească feluri de mâncare la fel ca acum 2000 de ani.

DACFEST a devenit unul dintre cele mai mari şi mai importante festivaluri de reconstituire istorică antică și este o adevărată lecție de istorie trăită pe viu de participanți, iar numărul turiștilor care vin să vadă cum trăiau dacii acum două milenii crește de la un an la altul. RRA