Castelul Banffy de la Răscruci va fi reabilitat cu fonduri europene şi va fi inclus în circuitul cultural al Clujului.

Domeniul, aflat în proprietatea Consiliului Judeţean, are nevoie de aproximativ 5 milioane de euro, bani care au fost deja aprobaţi de Comisia Europeană.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a precizat că lucrările de restaurare vor începe cel mai probabil în prima parte a anului viitor, după ce constructorul va fi stabilit prin licitaţie internaţională:

Încercăm să reabilităm acel palat care cred eu că va aduce mulţi turişti şi mulţi bani judeţului nostru. După restaurare vrem să amenajăm acolo un centru cultural, care să intre într-un circuit de evenimente împreună cu Muzeul de Artă, împreună cu celelalte muzee pe care Consiliul Judeţean le deţine. Sper să fie un proiect de bun augur pentru toţi cei care vor să viziteze judeţul Cluj. (Alin Tişe)

Castelul de la Răscruci a fost construit în cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, de baronul Adam Banffy, şi servea ca domeniu de vânătoare.

Baronul, de profesie medic, a lucrat împreună cu muncitorii la amenajarea decoraţiunilor interioare din lemn, cu care sunt împodobite două dintre încăperi.

Castelul Banffy de la Răscruci, care avea amenajat inclusiv un lac în curtea interioară, a servit ulterior drept model pentru complexul Chios din Parcul Central al Clujului.

Împarte cu prietenii tăi: