La emisiunea “România de nota 10” aducem în prim-plan personalitățile fără de care România nu ar putea să facă pași înainte și să devină o țară de nota 10.

Poveștile acestor oameni de nota 10, care s-au dăruit acestui neam și de dincolo de fruntariile țării, cum este cazul de astăzi, sunt cele care resuscitează periodic speranțele unei națiuni greu încercate de capriciile istoriei.

Bojko Stanković a fost un om de excepție care a luptat întreaga sa viață pentru apărarea drepturilor comunității românești din Timocul Sârbesc, o personalitate puternică, entuziastă și tenace care s-a dedicat definitiv păstrării și promovării valorilor românești la sud de Dunăre.

Vicepreședinte al Consiliului Românilor de Pretutindeni, Bojko Stanković a declarat mereu că el nu locuiește într-o țară, ci în limba română, pe care a prețuit-o ca puțini alții și pe care a făcut eforturi neobosite să o introducă în mai multe școli din Zajećar frecventate de copiii celor cu rădăcini românești.

Pe 20 iunie, Bojko Stanković a venit la Craiova și s-a oprit la Radio Oltenia, unde a oferit un interviu pentru rubrica “Diaspora”. Toate planurile ambițioase dezvăluite cu acea ocazie aveau să fie însă frânte în urmă cu câteva zile. Un tragic accident de mașină lângă Caransebeș l-a răpit dintre noi pe cel mai fervent susținător al drepturilor românilor din Serbia.

Moștenirea lăsată în urmă nu poate însă să se stingă odată cu dispariția fizică a lui Bojko Stanković, iar despre o parte dintre extraordinarele reușite ale acestui om excepțional veți afla din interviul pe care vi-l propunem spre audiție, o înregistrare care intră de acum în fonoteca de aur a posturilor Radio România Regional.

Dumnezeu să aibă în pază sufletul mare al lui Bojko Stanković!