Peste 140 de elevi, însoţiţi de 40 de profesori, din toate judeţele ţării, se află, în perioada 21- 26 iulie, la tabăra Muncel, unde se desfăşoară a XIX-a ediţie a Concursului Naţional Proiecte de Mediu, din Calendarul Naţional al Activităţilor Educative MEN.

Inspectorul general şcolar ieşean, Genoveva Farcaş, a afirmat că elevii participanţi aduc în prim plan proiecte interesante de cercetare efectuate în domeniul protecţiei mediului, prezente în concurs sub forma unor standuri, evaluate de echipa unui juriu alcătuit din renumiţi profesori universitari de la Facultatea de biologie a Universităţii Al.I.Cuza Iaşi – academician prof. univ. dr. Constantin Toma, academician prof. univ. dr. Ionel Miron, lector univ. dr. Anca Narcisa Neagu, muzeograf dr. Davideanu Ana – Muzeul de Istorie Naturală şi reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Mediului din judeţul Iaşi, Ramona Ciobanu.

Judeţul Iaşi este reprezentat la acest concurs de Liceul Tehnologic Agricol M. Kogălniceanu din Miroslava, la secţiunea liceu, şi Colegiul Naţional Iaşi, la gimnaziu.

‘Ne dorim ca şi această ediţie a Taberei Naţionale de Proiecte de Mediu, organizată la Muncel, să fie una de succes, din punctul de vedere al programului diversificat şi atractiv, dar şi prin noutatea abordării proiectelor ecologice concepute şi prezentate de elevi. De asemenea, ne bucură faptul că judeţul Iaşi, gazdă a numeroase concursuri şi manifestări educaţionale de anvergură, atrage în fiecare an sute de elevi şi profesori din ţară, fiind un spaţiu cultural de interes atât pentru activităţile educative, cât şi pentru vacanţele elevilor’, a declarat Genoveva Farcaş.

Pe lângă concursul propriu-zis, la care se prezintă 36 de proiecte realizate de elevii din ţară, programul taberei cuprinde activităţi ştiinţifice, precum expoziţia ‘Uimitoarea lume microscopică’, realizată de lector univ. dr. Neagu Anca Narcisa; sesiunea de informare ‘Sângele verde’, prezentată de academicianul Ionel Miron, precum şi aplicaţia ecologică în pădurea Muncel, coordonată de preşedintele juriului, academicianul Constantin Toma.

După susţinerea probei de concurs, elevii se vor bucura de activităţi recreative în aer liber, concursuri de dans, karaoke, excursii tematice la obiectivele de interes din zona Moldovei. La închiderea festivă a taberei, care are loc marţi seara, câştigătorii Concursului naţional vor fi premiaţi de Ministerul Educaţiei Naţionale cu diplome şi cadouri, oferite de Asociaţia Naţională de Protecţie a Consumatorilor – InfoCons.