În sâmbăta din 8 iulie, micherechenii adunaţi în centrul satului pentru „a vedea nunta” au putut asista la un eveniment unic (după ştiinţa noastră) în viaţa acestei comunităţi: o nuntă dublă, cu două mirese şi doi miri. Curiozitatea a fost că mirii sunt doi fraţi ai familiei Poiendan, Grigore şi Criştof, care după ce şi-au găsit cam în acelaşi timp alesele inimilor lor, s-au gândit să unească nu două, ci trei familii la aceeaşi nuntă. Astfel că ziua de 8 iulie 2017 s-a înscris cu litere de aur în viaţa familiilor Poiendan, Takács şi Bottyászki.

nunta dubla la Micherechi1

Cununia civilă a tinerilor miri, Ildikó Takács cu Grigore Poiendan şi Tímea Bottyánszki cu Criştof Poiendan, a fost oficiată de primăriţa Margareta Tat în parcul din centrul satului. După ce alaiul nuntaşilor a trecut prin centrul comunei pentru a-i vedea cât mai mulţi şi pentru a le ura sătenilor tradiţionalul „veniţi cu noi!”, nuntaşii au ajuns la străvechea biserică ortodoxă, unde erau aşteptaţi de trei preoţi: pr. paroh Ioan Bun, pr. Teodor Marc şi pr. Visarion Tuderici. Taina Cununiei s-a făcut pentru fiecare cuplu separat. Grigore şi Ildikó i-a avut ca naşi pe Alexandru Petrina şi Edina Martin-Petrina, iar Criştof şi Tímea pe familia Gavril Pătca şi Enikő Török-Pătca.

Nunta dublă le-a adus bucurii înmulţite familiilor Poiendan, Takács şi Bottyászki, rudelor şi prietenilor care au sărbătorit cu ei. Tinerilor căsătoriţi le dorim viaţă lungă şi fericită împreună!

nunta dubla la Micherechi 2

***

 

Nu-i adevărat cu nu e bine să se întâlnească două mirese!

Există nenumărate credinţe şi obiceiuri legate de nuntă. O tradiţie veche spune că mireasa trebuie să se uite prin verighetă la mire şi să spună „cum nu-mi iese din ochi, aşa să nu-mi iasă din cuvânt”. Astfel, soţul îi va fi mereu loial. Chiar dacă se mărită pe timp de vară, se spune că mireasa nu are voie să poarte sandale sau orice fel de pantof deschis la degete, pentru că îi pleacă norocul printre degete. Tot aşa se spune că nu e bine ca două mirese să se întâlnească în aceeaşi zi. Iată că la Micherechi s-a contrazis acum acum această veche credinţă, deoarece fraţii Poiendan şi-au dus la altar în aceeaşi zi miresele, viitoarele lor soţii.

A consemnat: Eva Iova Șimon, redactor-șef, Foaia românească

Foto: Bokavideo

 

 

 

 

Împarte cu prietenii tăi:
  • 60
    Shares