De luni, agricultorii din Timiş a căror producţie este afectată de secetă pot solicita primăriilor să facă evaluarea pagubelor. Decizia a fost luată în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă – spune preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş, Nicolae Oprea.

“S-a stabilit ca, la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale, să se reactiveze comitetele locale pentru situații de urgență care să treacă de îndată la constatarea și evaluarea pagubelor. Pe lângă aceste comitete, primăriile vor include pe post de consultat specialistul de la Direcția Agricolă. Astfel, începând de luni, persoanele fizice se pot adresa cu o cerere la primărie pentru a convoca comisia care să constate aceste pagube și care, pentru persoanele fizice, să ducă la diminuarea sau chiar anularea impozitului pe norma de venit. Pentru persoanele juridice care lucrează cea mai mare suprafață de teren din județul Timiș se vor constitui aceste comitete locale de urgență”, a declarat Nicolae Oprea.

Timişul este cel mai afectat judeţ din cauza secetei atmosferice şi pedologice prelungite, din această vară, şi a lipsei irigaţiilor. Sunt afectate grav culturile de porumb, floarea-soarelui şi soia, iar pierderile sunt din ce în ce mai mari.