Proiectul a fost realizat în perioada 2012-2017 de Asociația de dezvoltare a turismului ”Astur”, care a accesat suma de peste 780.000 de lei, fonduri Regio de dezvoltare locală pentru a promova zona Reghin și Valea Mureșului.

Directorul ”Astur”, Ștefan Petru Runcan, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că eficiența proiectului a fost probată și de creșterea cu peste 10 la sută a numărului de turiști în zonă:

”Este un proiect care a cuprins activități de muzică și dansuri populare, cu prezentarea și descrierea portului popular, dar și un site, www.muzeureghin.ro. În ceea ce privește activitățile de continuitate, ne-am gândit la mai multe obiective, fiecare aflat deja la a treia ediție. Este vorba de badea Alexandru de la Comori, de Lelea Florica cu fiica sa, Maria, amintiri de la bunica și satul de vacanță. Pe lângă acestea sunt pachetele de servicii pe care le-am creat în zonă și pe care le oferim agențiilor de turism.”

Ștefan Petru Runcan a mai arătat că un alt efect al proiectului e legat de conștientizarea localnicilor de pe valea Mureșului pentru menținerea și valorificarea tradițiilor prin agroturism.

Astfel, deocamdată au fost identificate 126 de case din satele de pe Valea Mureșului, care pot oferi atât servicii de cazare cât și de turism.

Pictor și creator de artă, Elena Sintea, care lucrează în lemn și mătase, susține că mai trebuie să treacî timp până când românii vor accepta și aprecia munca artistului:

”Oamenii vor produse artizanale lucrate manual, dar ”chinezăriile” sunt foarte prezente pe piață și încă, din păcate, contează mai mult banii decât calitatea. Eu iau obiectele de lemn și, prin tehnica șervețelului și pictură, fac diverse modele pe ele: Noi, cei care facem handmade, într-un fel sau altul, pe lângă vânzare și creațiile noastre, facem și un fel de educație, prin care explicăm, ca să se înțeleagă diferența dintre o mătase pictată și una prelucrată – e vorba de întoarcerea la tradiții, la cine suntem noi.”

Un alt reprezentant al Asociației Astur, Adrian Deac, a anunțat, ca o continuare a proiectului de agroturism, că anul viitor, când se împlinesc 100 de ani de la marea Unire, asociația are în vedere un proiect numit ”Mihai Viteazul în cetate”.

Este vorba de un traseu turistic transilvan, în care sunt incluse 7 cetăți pe unde a trecut înfăptuitorul primei uniri a țării:

”Vrem să realizăm un traseu prin toate cetățile Transilvaniei, pe unde a trecut Mihai Viteazul. Noi am mers pe 7 cetăți, dar încă nu le-am stabilit pe toate. Deocamdată 3 dintre ele sunt stabilite, respectiv Făgăraș, cetatea din Tg. Mureș și cea din Alba Iulia, care va fi la final. În plus, pregătim o expoziție de pictură și grafică cu toate cetățile respective.”

Împarte cu prietenii tăi: