7 state europene au demarat anul trecut un proiect pilot prin care se facilitează persoanelor cu dizabilități accesul la diferite evenimente culturale, sportive sau de petrece a timpului liber de pe teritoriul acestor state.

Este vorba de Slovenia, Cipru, Belgia, Italia, Estonia, Finlanda, Malta și România. Beneficiază de această facilitate toate persoanele cu dizabilități din cele 7 state, indiferent de gradul de handicap.

Solicitanții trebuie să depună personal, sau prin reprezentant, o cerere însoțită de poză la Direcția Generală de Asistență Socială pentru a obține un card de acces, spune directorul adjunct al DGASPC Mureș, Deak Elida:

”Până în momentul de față, deci din 2016 și până luna aceasta, am primit 59 de solicitări din partea persoanelor în vederea eliberării cardului european. Este vorba de o facilitate, o gratuitate la anumite evenimente culturale care se desfășoară în țările Uniunii Europene. Deocamdată este o listă de țări incluse în acest proiect și care participă alături de România.”

Solicitări pentru cardul european de dizabilitate s-au depus încă de anul trecut la Tîrgu-Mureș, dar nu a sosit încă niciunul.

Revine directorul adjunct al DGASPC Mureș, Deak Elida:
”Nu DGASPC-ul eliberează acest card. Noi doar primit documentația de la persoana doritoare, centralizăm toate aceste solicitări și le trimitem Ministerului Muncii care tipărește acele carduri iar noi urmează să le înmânăm, practic, persoanelor respective. Încă nu au venit carduri până acum. Au fost unele solicitări și din 2016 dar cele mai multe sunt de anul acesta. Deci, total, 59 de solicitări am avut.”

Cererile pentru cardul european de dizabilitate pot fi depuse și online, pe site-ul Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități fiind atașat formularul de înscriere.

La nivel național sunt înregistrate 50.000 de persoane cu dizabilități dintre care 16.400 sunt din județul Mureș. 8% dintre aceștia sunt copii.

Împarte cu prietenii tăi: