Sâmbătă, 8 iulie 2017, în Pădurea Fântâniţa, UDTTMR în colaborare cu Primăria şi Consiliul local Murfatlar au organizat Tepreş – Sărbătoare Câmpenească, menită a pune în valoare tradiția vechilor tepreș-uri.

sarbatoarea tatareasca tepres (1)

Sărbătoarea câmpenească, “Tepreş” la tătarii dobrogeni este un prilej de bună voie şi de recreere şi se regăseşte ca tradiţie în multe zone ale Dobrogei. La Tepreş vin etnici şi nu numai, din toate localităţile dobrogene, ei petrec, servesc bucate alese din gastronomia tătărească.
În această zi, au fost organizate în inima pădurii un picnic, spectacol de dansuri tradiţionale cu participarea ansamblurilor tradiţionale tătăreşti şi deja celebrele lupte tătăreşti (küreş). Întodeauna luptătorilor care ajung în finală li se oferă Marele premiu, batalul sau „steagul” (format dintr-un set de nouă obiecte: cămaşă, prosop, ciorapi, batiste, basma etc), acest premiu îi revine ca trofeu unui luptător care este dotat fizic, şi-a însuşit tainele acestui sport, şi în plus, are voinţa de a învinge. Kureş-ul este un sport strămoşesc, vechi de mii de ani, având originea în Asia Centrală. Fiind un sport de masă, el este destinat amatorilor. Kureş-ul, sportul tradiţional al tătarilor prin care luptătorii îşi pun în valoare însuşirile fizice şi psihice, este o demonstraţie de cinste, dreptate, curaj şi dibăcie. Regulile care stau la baza organizării kureşului sunt simple, lucru care a făcut, de altfel, ca această formă de întrecere să se perpetueze cu uşurinţă, ducând cu ea, în timp, una dintre numeroasele valori tradiţionale ale etniei tătare. Caracteristica de bază este întrecerea dreaptă, în caz contrar luptătorul care apelează la şiretlicuri lezând sentimentul de cinste.

De asemenea nu a lipsit „şuberec-ul”, regina bucatelor alese din gastronomia tătărească. Şuberec-ul a fost preparat pe loc de către doamnele din organizaţiile locale ale UDTTMR. In bucătăria tătărească un loc aparte îl ocupă specialităţile cu carne. Strămoşii noştri tocau carnea cu două cuţite sau cu toporişca şi o foloseau pentru a pregăti borek(plăcintă). Deoarece poporul tătar a fost un popor nomad majoritatea preparatelor au ca materie primă carnea şi aluatul. Regina preparatelor culinare tătăreşti este vestitul “Şuberek”(plăcinta crudă), poartă această denumire deoarece se face din carne şi cepă crudă, reţeta acestui preparat nu este prea costisitoare:Şiborek-Şuberec (plăcintă crudă)

Compoziţie: 1 kg. Fãina; 20 gr. Drojdie; 2 linguriţe de sare; apa cât cuprinde; ulei pentru prăjit Umplutură: 1kg. carne tocatã ; 3-4 cepe curãţate ;0,200 ml apã;0,8 gr piper, umplutura poate fi şi cu brânză, spanac, cartofi.

Astfel în sunete de davulă(tobă) şi zurna(instrument de suflat specific), veselia, voia bună şi distracţia, a continut până la lăsarea întunericului. Pentru cineva, străin de meleagurile dobrogene, aceste obiceiuri şi tradiţii, perpetuate de memoria colectivă pot nedumeri. Dar ele sunt o realitate istorică şi prind viaţă şi astăzi, fiind mărturia bunei convieţuiri dintre românii majoritari şi oamenii de altă etnii şi confesiuni ce s-au aşezat aici, de secole, prin voia destinului.

Ghiulşen Ismail-Iusuf

Radio România Constanţa