Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 va sesiza conducerea Minsiterului Justiţiei în legătură cu refuzul procurorului-şef al DNA de a se prezenta la audieri. Laura Codruţa Kovesi a declinat astăzi cea de-a treia invitaţie în acest sens. Cu ce argumente, relatează Iulia Gherman.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, precizează, în scrisoarea trimisă comisiei parlamentare de anchetă, că ştie care sunt obiectivele acestei comisii, dar nu se prezintă la audieri pentru că nu are cunoştinţă şi nu deţine mijloace de probă referitoare la împrejurările şi cauzele în care s-au produs evenimentele supuse cercetării. Ca urmare a refuzului şefei DNA de a se prezenta la audieri pentru a treia oară, membrii comisiei au decis prin vot să trimită ministrului justiţiei solicitarea de a lua măsurile care se impun faţă de Laura Codruţa Kovesi. Tot prin vot s-a hotărât ca procurorului-şef al DNA să i se trimită mai multe întrebări legate de alegerile din 2009 şi rezultatul scrutinului prezidenţial la care aceasta să răspundă în scris.

Totodată, comisia va cere Parchetului General copii după declaraţiile făcute de cei audiaţi în dosarul privind presupusa fraudare a scrutinului. Până la primirea răspunsului, membrii comisiei vor sista audierile, urmând să analizeze documentele trimise de INS, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerele de Interne şi de Externe şi Curtea Constituţională cu privire la alegerile din 2009.
Iulia Gherman mai aminteşte că, recent, Curtea Constituţională a decis că reprezentanţii instituţiilor ce nu se află sub control parlamentar au obligaţia să ia parte la lucrările unor astfel de comisii pe principiul colaborării loiale între autorităţile statului.