Cel puţin 180 de incendii în pădurile şi preriile din provincia Columbia Britanică din vestul Canadei au impus sâmbătă evacuarea a circa 3000 de locuinţe şi declararea stării de urgenţă pentru prima dată după 14 ani, relatează Reuters.

Focurile ardeau pe o rază de sute de kilometri în interiorul provinciei, unde pădurile sunt uscate, temperatura este ridicată şi bate vântul. Valul de incendii a început vineri, când au fost raportate 138 de focare noi, majoritatea provocate de fulgere, în timpul unor furtuni fără precipitaţii.

‘Starea vremii nu este favorabilă. Focul se manifestă foarte agresiv, ceea ce îngreunează abordarea directă’, a declarat John Rustad, ministrul provinciei care răspunzător de stingerea incendiilor.

Deocamdată nu s-au înregistrat victime, dar cei evacuaţi au lăsat în urmă animale domestice şi şi-au văzut locuinţele şi alte clădiri arzând. Unii dintre ei spun că nu li s-a dat timp suficient să îşi facă bagajele. Oficialităţile nu au putut estima valoarea pagubelor.

Guvernul federal de la Ottawa a oferit sâmbătă sprijin Columbiei Britanice, dar autorităţile provinciale afirmă că au deja suficiente resurse pentru combaterea incendiilor. Rustad a afirmat că aşteaptă 260 de angajaţi din alte provincii canadiene să se alăture celor 1600 de oameni care luptă deja cu focul. Potrivit ministrului, prioritatea este siguranţa populaţiei.

Starea de urgenţă a fost declarată ultima dată în Columbia Britanică în august 2003, tot din cauza incendiilor din păduri.