Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat sâmbătă că are în continuare ‘divergenţe profunde’ cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, după întâlnirea lor de la summitul G-20 de la Hamburg, transmite AFP.

Merkel a precizat că unul dintre subiectele în dezacord este respectarea drepturilor omului: în Turcia au avut loc numeroase arestări după tentativa de lovitură de stat din 2016. De asemenea, Germania şi-a retras recent trupele de la baza militară Incirlik, din Turcia, după ce guvernul de la Ankara a refuzat să permită accesul unor parlamentari germani la militarii din ţara lor, aflaţi conform Constituţiei sub controlul puterii legislative.

AFP reaminteşte că în primăvara aceasta guvernul de la Berlin nu a premis organizarea unor mitinguri electorale ale diasporei turceşti, înaintea referendumului din Turcia pentru extinderea atribuţiilor preşedintelui. Erdogan a reacţionat acuzând autorităţile germane de un comportament comparabil cu nazismul.

‘Toate acestea sunt evoluţii care arată mari divergenţe şi nu le-am ascuns’, a declarat cancelarul după dialogul cu Erdogan.

Împarte cu prietenii tăi: