Guvernul vrea să creeze rapid un Centru Naţional de Informaţii Financiar Fiscale, care să interconecteze toate bazele de date legate de fiscalitate.

Un prim pas urmează să fie făcut la şedinţa de guvern de săptămâna viitoare, a explicat vineri seara şeful ANAF, Bogdan Stan după o întâlnire de câteva ore cu premierul Mihai Tudose.

Întâlnirea de la Guvern, la care au mai participat ministrul de finanţe, Ionuţ Mişa şi directorul  Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Marcel Opriş  a avut loc  pe fondul reducerii încasărilor la buget mai ales din TVA.  Crearea Centrului Naţional de Informaţii Financiar Fiscale ar fi una dintre măsurile importante menite să reducă evaziunea şi să crească nivelul de colectare a taxelor şi impozitelor, iar la şedinţa guvernului de joi Ministerul de Finanţe şi ANAF, alături de STS, vor prezenta un memorandum privind crearea acestui sistem de date informatice unice, a anunţat aseară şeful Fiscului.

Sistemul informatic ar urma să-i ajute pe inspectorii fiscali să urmărească mai bine activitatea firmelor şi vine şi în contextul în care toate bazele de date fiscale din Uniunea Europeană ar urma să fie conectate pentru a împiedica marile companii să-şi transfere profitul în state cu o impozitare mai permisivă.

Una dintre ultimele decizii ale Guverrnului Grindeanu a fost adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care transpune această directivă europeană în legislaţia naţională. La conferinţa de presă de vineri seara, şeful ANAF a recunoscut că încasările la buget sunt de doar 98,64% din ceea ce prognozase Ministerul de Finanţe, cu o scădere pe partea de accize şi cea a impozitului pe profit, însă pentru aceste nerealizări nu ar fi numai Fiscul de vină:

Bogdan Stan: I-am explicat d-lui prim-ministru că această scădere din impozitul pe profit provine în special din schimbarea cadrului legislativ referitor la mărirea plafonului al micro-întreprinderilor, s-a trecut de la 100.000 la 500.000 de euro şi acest lucru ne-a adus un deficit în încasarea impozitului pe profit, în jur de 1 miliard 300 de milioane de lei.

Şeful ANAF a mai declarat că nu i-a cerut nimeni demisia. De altfel el a menţionat că faţă de primele luni din 2016 încasările au fost cu 4 miliard de lei mai mari.