Libertate în gândire, aripi deschise spre creativitate, idei care pot schimba lumea, sunt prezente în România noastră de nota 10 pe care nu încetăm să o proiectăm plini de încredere şi speranţă.

La sfârşitul lunii mai, am participat la un eveniment adresat tinerilor care care doresc să transforme o idee de afacere într-un proiect pilot.  Este ceea ce se cheamă un start-up. Anul acesta, din peste 150 de echipe selectate, au ajuns în finala națională 35 de proiecte pilot, prezentate în faţa publicului la Gala Junior Achievement  Compania Anului – cea mai mare competiție europeană de antreprenoriat pentru elevi și studenţi.
Tinerii au concurat pentru premii nationale și burse de participare la finalele europene:

•    JA European Company of the Year 2017, Bruxelles, Belgia, care va avea loc între 11 – 13 iulie 2017 – pentru secțiunea elevi;
•    JA Europe Enterprise Challenge 2017, Helsinki, Finlanda, care a avut loc între 28-30 iunie 2017 – pentru secțiunea studenți.

Anul trecut, România a fost vedeta celor doua competiţii anuale internaţionale:

  • la JA Europe Enterprise Challenge 2016 (secțiunea studenți), echipa ţării noastre a câştigat marele premiu pentru dezvoltarea unei prize inteligente care împiedică alimentarea cu energie electrică a diferitelor aparate atunci când acestea sunt în stand-by,
  • cea de-a doua recunoaştere a inteligenţei şi creativităţii spiritului antreprenorial a fost la Gala JA European Company of the Year 2016 prin acordarea premiului de excelență în IT la (secțiunea elevi), pentru dezvoltarea unor ochelari inteligenți care ajută nevăzătorii sau persoanele cu deficiență mare de vedere să se integreze mai ușor în mediul înconjurător.

Vă invit să rămâneţi în spaţiul României de nota 10, unde vom sta  de  vorbă cu organizatorii evenimentului şi cu tineri ale căror idei puse în valoare, au fost selectate pentru etapa finală şi chiar pentru premiere la cea mai mare competiție europeană de antreprenoriat pentru elevi și studenţi.

Investeşte în educaţie! Investeşte în creativitate!

Este tema propusă în această ediţie a emisiunii noastre, realizată la Gala JA Hall of Flame  2017.

Despre cum se realizează selecţia acestor proiecte antreprenoriale pilot, care sunt principalele domenii de interes şi ce a a dus nou competiţia din acest an, aflăm de la Dna Ştefania Pop, director executiv al organizaţiei Junior Achievement România.

Gala JA Hall of Fame – Investește în educație!®, ediţia a VII-a, a reunit peste 600 de elevi, studenţi, profesori, reprezentanţi ai companiilor şi ai instituţiilor publice din România,  care se implică active în programe educaţionale.

Premiul 1, la categoria elevi, pentru cea mai bună Companie a Anului, a fost acordat  echipei de la Liceul Teoretic Octavian C. Tăslăuanu din Topliţa, Harghita, pentru invenţia numită Find me anywhere.

Pe Locul 2 s-a situat proiectul V-tech al echipei de la Colegiul Economic A.D. Xenopol, Bucuresti – Un produs de iluminat, GreenLight care funcţioneză pe bază de energie solară captată cu un panou fotovoltaic.

Locul 3 a fost acordat proiectului Colorax. Echipa de la Liceul Teoretic Al. I. Cuza din Bucureşti propune un model de bijuterii inedit, cu cristale din bismut, având integrate cipuri care comunică cu telefonul mobil. Se pot accesa diferite aplicaţii – muzică, internet sau poţi localiza un anumit obiectiv.

Tot la categoria elevi au fost acordate două  PREMII SPECIALE la secţiunea Investment in Agribusiness pentru:

  • Compania Oua preţioase, de la Lic teoretic nr. 1 din Salonta. Compania îşi propune să comercializeze ouă care provin de la cea mai echilibrată rasă de găini ouătoare Hy- Line Brown, grupul ţintă vizat fiind copii.
  • Compania Grape Junior de la Colegiul Agricol Dimitrie Cantemir din Huşi, care propune mai multe sortimente dint-un magiun de struguri, 100% natural cu nuci, scorţişoară sau migdale.

La Gala JA Hall of Flame – Investeşte în educaţie, premiile acordate în competiţia COMPANIA ANULUI 2017 la categoria studenţi  au fost:

  1. Compania InstaHouse, pentru o platform on-line care pune în legătură oamenii, care au nevoie de servicii de curăţenie, cu agenţi locali de încredere. Echipa InstaHouse vrea să înlocuiască procesul greoi şi lung de a găsi o menajeră cu efectuarea unei comenzi simple, în doar 3 minute.
  1. Compania DeliverMe, tot pentru un serviciu on-line, prin intermediul căruia orice persoană îşi va putea face cumpărăturile de la orice supermarket local, partener.
  1. Compania Save Art, pentru o idee care constă în recondiţionarea mobile vechi, mâncată de carii, ştearsă, deteriorate, dar care se întoarce la client frumoasă, elegantă, cu un aspect mult îmbunătăţit.

Tot în această ediţie a emsiunii,  aflăm de la George Dumitru cum poţi deveni, la vârsta studenţiei, un antreprenor plin de încredere, cu o afacere care a crescut de la an la an. El face ţesturi pentu pâine pe vatră. Ţestul este un cuptor arhaic mobil pentru copt pâinea.

JA Compania anului, organizat Junior Achievement, este un eveniment internaţional prestigios, dedicat recunoaşterii rolului important pe care îl au elevii, studenții şi profesorii, implicați în programe internaționale educaționale de tip learning by doing, precum și a liderilor, managerilor sau antreprenorilor care își aduc contribuția la dezvoltarea legăturii dintre comunitatea academică și cea economică în România.

Dacă vrei să trăieşti într-o Românie de nota 10, Investeşte în Educaţie!