În perioada 26 -28 iunie la sediul Institutului Cultural Român din Budapestaa avut loc un atelier de confecționare a iilor, unde meșterul popular Despina Bălteanu din Băile Herculane, România, a îndrumatcei cca. 15 participanți să își confecționeze şi să coase singuri o ie după modele tradiționale. Evenimentul a fost prilejuit de Ziua Universală a Iei. Luni, 26 iunie, după primul atelier de confecționare a iilor a fost proiectată prezentarea „Fanfara satului – o tradiție uitată!”.

Premergător acestei acțiuni sâmbătă, 24 iunie, tot la sediul Institutului Cultural Român din Budapesta, a avut loc vernisajul expoziției „Ia românească la Budapesta”, în prezența doamnei Despina Bălteanu, ce a reunit aproximativ 30 de ii românești realizate de ea și două costume populare complete, unul bărbătesc și unul femeiesc.

Ziua Universală a Iei a debutat în anul 2013 la inițiativa comunității online „La Blouse Roumaine”, fiind preluată cu succes de comunitățile românești din peste 100 de orașe din 48 de ţări.

Interlocutori Eunicia Maria Trif,șef de misiune ICR Budapesta, meșterul popular Despina Bălteanu și Alina Lazăr, una dintre participante.

Reporter:Gabriela Enea Elekeș, colaborator MTVA, Emisiunile în limba română

Text și foto: ICR Budapesta