Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM ) doreşte ca în cel mult cinci ani toate marile oraşe din România să fie acoperite 5G, ceea ce ne-ar plasa printre primele ţări din UE la acest capitol.
Noua tehnologie în domeniul comunicaţiilor va permite conectarea tuturor obiectivelor inteligente pe care oamenii le vor folosi în viitor: oraşe inteligente, case care se vor administra singure, maşini autonome, servicii publice digitale pentru cetăţeni şi firme, a explicat preşedintele Autorităţii, Adrian Diţă:
Standardul 5G este pentru date, astfel încât vitezele 5G-ului, semnificaţia practic a acestei generaţii a 5-a de comunicaţii este caracterizată de viteza la telefonia mobilă, un nou standard tehnologic care presupune o creştere nu doar a vitezei cât şi a fiabilităţii. Practic permite conectarea tuturor obiectelor inteligente – se tot aude de acel internet of things, internetul lucrurilor şi de machine tot machine. Practic, întreg acest ansamblu reprezintă o nouă revoluţie în tehnologie şi o nouă revoluţie socială a noastră. Cred că va dura foarte puţin, 4 – 5 ani, şi o vom simţi în viaţa noastră de zi cu zi.”
ANCOM a lansat o consultare publică pe tema noilor tehnologii în domeniul comunicaţiilor cunoscute sub denumirea de 5G pentru a căror aplicare este nevoie de comunicaţii radio, adică fără fir, cu acoperire peste tot, la superviteze şi o capacitate enormă.

Împarte cu prietenii tăi: