Ciclistul galez Geraint Thomas este primul purtător al tricoului galben în ediţia 2017 a Turului Franţei, sâmbătă, la Dusseldorf (Germania), după victoria sa în prima etapă, un contratimp individual de 14 kilometri.

Coechipierul său, englezul Chris Froome, câştigătorul ultimei ediţii şi favorit al cursei, a încheiat pe locul 6 în această etapă marcată de căzătura şi abandonul spaniolului Alejandro Valverde, pe un traseu devenit foarte alunecos din cauza ploii.

Thomas, 31 de ani, îmbracă pentru prima oară în cariera sa tricoul galben. Dublu campion olimpic pe pistă (urmărire pe echipe în 2008 şi 2012), galezul, care a câştigat cursa Paris-Nisa în 2016, a fost cronometrat sâmbătă în 16 min 04 sec. El a fost urmat la cinci secunde de elveţianul Stefan Kueng (BMC Racing) şi la 7 secunde de belarusul Vasil Kirienka (Team Sky).

Dintre favoriţi, Froome a realizat de departe cea mai bună operaţiune, comentează AFP. Sosit la doar 12 secunde de coechipierul său, el îi devansează cu peste 30 de secunde pe australianul Richie Porte şi pe ceilalţi pretendenţi la podium.

În plus, columbianul Nairo Quintana a pierdut un coechipier preţios în persoana lui Valverde, cel care a încheiat pe locul 3 ediţia din 2015 a Turului.

Duminică va avea loc etapa a 2-a, între Dusseldorf şi oraşul belgian Liege, lungă de 203,5 km.

Împarte cu prietenii tăi: