Au venit din toate colțurile țării, iar produsele lor sunt rezultatul dibăciei și răbdării. Artizanii participă la Târgul Meșteșugarilor, organizat la acest sfârșit de săptămână la Sighișoara.
Mărgelele, acum din nou la modă, erau, pe vremuri, cele mai de soi podoabe ale femeilor, ne mărturisește Florica Roman din Bihor:
Meșteșugul este în familie. De mica, eram fetiță și ne plăcea foarte mult să ne jucăm să înșirăm mărgele. Crescând adolescente am învățat modele tradiționale.”
Meșteșugarii țin fără probleme pasul cu noua modă, dar se folosesc de metodele învățate de la părinți. Modernul cu tradiția se îmbină și în mâinile lui Ion Drăgan din județul Vâlcea:
Am venit cu scaune cu iovare, ovale de lemn, cum se spune, linguri de lemn, platouri pentru pizza, de toate. E un meșteșug învățat de la părinții mei, dar am învățat și de la alții și de la părinți.”
Păpuși, coșulețe, cercei, dar și decorații pentru pomul de Crăciun, toate din pănuși, se găsesc pe taraba Iulianei Balint din Odorheiu Secuiesc.
Eu din clasa a patra fac deja șetrgare, dar de la soț și de la soacra mea, am învățat tehnica cum se face împletiturași cum se face șnurul, și, de atunci vin ideile.”
Obiectele de artizanat au avut trecere, iar cei care nu au ajuns încă, mai pot vizita Târgul Meșteșugarilor de la Sighișoara și mâine.