Miniştrii de Interne din Franţa, Germania şi Italia se vor întâlni duminică seara la Paris pentru a discuta despre o ‘abordare coordonată’ în scopul de a ajuta Italia să facă faţă afluxului de migranţi în porturile sale, transmite AFP, citând o sursă apropiată acestui dosar.

La reuniune vor lua parte ministrul francez de Interne, Gérard Collomb, omologii săi italian şi german, Marco Minniti şi Thomas de Maiziere, precum şi comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos.

‘Ideea este de a avea o abordare coordonată şi concertată asupra fluxurilor migratorii din Mediterana centrală’ şi de ‘a vedea cum pot fi ajutaţi mai bine italienii’ înaintea reuniunii informale a miniştrilor de Interne din UE, prevăzută pentru 6 iulie, la Tallin, în Estonia, a adăugat sursa citată.

Italia a ridicat tonul şi a ameninţat că va bloca intrarea în porturile sale a vaselor sub pavilion străin care transportă migranţi salvaţi din Marea Mediterană, au făcut cunoscut miercuri mai multe media şi surse guvernamentale italiene.

‘Nu mai putem continua aşa’, a afirmat o sursă apropiată executivului, chestionată de AFP, după informaţii apărute în presa italiană cu privire la o astfel de ameninţare.

Potrivit presei, reprezentantul italian pe lângă Uniunea Europeană, Maurizio Massari, s-a întâlnit la Bruxelles cu comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, şi i-a înmânat o scrisoare în care Italia a explicat că, după recentele sosiri masive de migranţi pe coastele sale în ultimele zile, ‘situaţia a atins limita suportabilului’.

Peste 10.200 de migranţi au fost salvaţi de duminică până marţi în largul coastelor Libiei, dintre care 5.000 numai luni, 3.300 duminică şi 1.900 marţi. Paza italiană de coastă coordonează aceste operaţiuni de salvare în Mediterana, dar la care participă, de asemenea, numeroase nave străine, inclusiv închiriate de ONG-uri.

Toţi aceşti migranţi sunt transportaţi ulterior spre porturi italiene unde sunt cazaţi în centre de primire a căror capacitate este saturată.

‘Dacă vom continua cu astfel de cifre, situaţia va deveni de nesuportat chiar pentru o ţară mare şi deschisă ca a noastră’, a declarat la Ottawa preşedintele italian, Sergio Mattarella, citat de presa din peninsulă.

Italia se plânge de mai mulţi ani că este lăsată singură în faţa crizei migratorii şi sosirilor masive de migranţi dinspre Libia şi a îndemnat la mai multă solidaritate din partea partenerilor săi europeni.

Potrivit Ministerului italian de Interne, peste 73.300 de migranţi au sosit pe teritoriul naţional de la începutul anului, în creştere cu peste 14% în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2016.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, 2.005 persoane şi-au pierdut viaţa ori au fost date dispărute în 2017 încercând să traverseze Mediterana.

Împarte cu prietenii tăi: