Serviciul de presă al Parlamentului European organizează, la Madrid, între 27 și 29 iunie, un seminar de presă intitulat „Securitate și apărare în Europa de Sud”, pentru a genera o dezbatere între principalii actori mass-media și liderii europeni cu privire la viitorul UE în ceea ce privește Politicile de securitate, precum și posibilitățile de aprofundare a cooperării în domeniul apărării la nivelul întregii UE.

unnamed (1)Parlamentul European subliniază că dezvoltarea unei politici comune de apărare a UE depinde mai mult de voința politică a statelor membre de a face acest lucru decât de considerente juridice, având în vedere că Tratatul de la Lisabona oferă deja un cadru suficient pentru construirea unei politici de apărare cu adevărat comune.

unnamed (2)Într-o rezoluție aprobată în martie 2017, deputații europeni au subliniat că Agenția Europeană de Apărare (EDA) și Cooperarea Structurală Permanentă (PESCO) ar trebui tratate, ca și Serviciul de Acțiune Externă al UE, ca problemă de maxima importanţă și finanțate printr-o secțiune specifică din bugetul Uniunii. Parlamentul European consideră că este esențial să se majoreze cheltuielile naționale de apărare la 2% din PIB, subliniind că acest lucru ar însemna găsirea a încă 100 de miliarde de euro pentru apărare până la sfârșitul deceniului următor.

unnamed (3)În cadrul Seminarului, sunt abordate subiecte precum noile norme adoptate în februarie 2017 pentru a asigura controale mai puternice la frontierele externe ale UE și pentru a preveni pregătirea actelor de terorism. Europenii care devin radicali și călătoresc să lupte în Irak sau Siria reprezintă o amenințare tot mai mare pentru UE. Cele mai multe din atacurile teroriste recente, din Europa, au fost comise de teroriști formaţi în ţara de unde provin. Se speră că noua directivă va fi un instrument valoros în abordarea fenomenului luptătorilor aspiranţi străini care se întorc la ei acasă și al așa-numiţilor „lupi singuratici”.

De asemenea, tot în lua februarie a acestui an, eurodeputaţii au aprobat un regulament care să înăsprească monitorizarea europenilor, precum și a persoanelor din alte părți ale lumii, atunci când intră în UE. Acestea vor fi verificate în baza de date ale documentelor furate și pierdute, ale Sistemului de Informații Schengen (SIS) și alte baze de date relevante ale UE. Verificările vor fi obligatorii la toate frontierele aeriene, maritime și terestre, atât la intrarea, cât și la ieșirea din ţară.

Există mai multe propuneri legislative, care se întrevăd,  legate de securitate și apărare. Pe de o parte, acestea încearcă să înlocuiască măsurile actuale de protejare a securității aprovizionării cu gaze, şi sunt luate toate măsurile necesare pentru a proteja o întrerupere a furnizării de gaze în întreaga UE. Acest lucru ar contribui la o mai bună funcționare a pieței unice de energie.

Pe de altă parte, o altă propunere vizează modificarea Regulamentului european referitor la un Cod al Uniunii privind regulile care reglementează circulația persoanelor în afara frontierelor (Codul Frontierelor Schengen), al cărui scop este, în acelaşi timp, și stabilirea unui sistem de intrare-ieșire. De fapt, o altă propunere sugerează instituirea unui sistem european de informare și autorizare a călătoriilor (ETIAS) pentru a îmbunătăți gestionarea frontierelor externe. De asemenea, există o altă propunere legislativă de reformă a Sistemului de Informații Schengen (SIS), pentru a consolida dispozițiile generale ale gestionării frontierelor la nivelul UE.

În plus, există un proiect de raport care precizează că UE ar trebui să folosească companii private de securitate, în străinătate, pentru a-și proteja delegațiile și personalul, dar și pentru a-și sprijini misiunile civile și militare ale PSAC (Politica de Securitate şi Apărare Comună). Serviciile lor ar completa lipsa capacităţii UE de a aborda aceste probleme dificile.

În ceea ce privește securitatea informatică, firmele care furnizează servicii esențiale, de ex. pentru energie, transport, servicii bancare, de sănătate sau digitale, cum ar fi motoarele de căutare și serviciile cloud, vor trebui să-și îmbunătățească capacitatea de a rezista atacurilor cibernetice în cadrul regulilor de bază la nivel european privind protecția informatică, aprobate de deputații europeni în iulie 2016.

Împarte cu prietenii tăi: