La ieşirea din satul Băcâia, înspre Cheile Cibului, pe partea stângă, lângă pârâul Cib, un investitor din oraşul Geoagiu a avut inspirata idee de a amenaja o crescătorie de păstrăv, singura, după cunoştinţele noastre, din zona Orăştiei.

Proiectarea a fost făcută în anul 2012, iar execuţia s-a realizat în toamna aceluiaşi an. Păstrăvăria dispune de cinci bazine cu o capacitate de 80 de metri cubi de apă fiecare, fiind în construcţie un al şaselea bazin.

Investiţia este sută la sută privată, nu este realizată, cum probabil ar crede unii, din fonduri europene şi se ridică la câteva zeci de mii de euro.

Alimentarea bazinelor cu apă se face în sistem gravitaţional (prin cădere) din albia pârâului Cib şi tot gravitaţional apa ajunge înapoi în albia pârâului.

Păstrăvăria este populată cu păstrăv din specia „curcubeu“, o specie care este mai tolerantă la variaţii de temperatură, puietul fiind adus din judeţele Timiş şi Bihor.

Întrebându-l pe investitorul din Geoagiu de ce a ales să investească într-o asemenea păstrăvărie, acesta ne-a spus:

„Am vrut să fac această crescătorie, deoarece nu trebuie depusă o muncă fizică deosebită, nu este nevoie de o suprafaţă mare de teren şi reprezintă o activitate chiar relaxantă. Ţinta mea este să ajung la 500 de kilograme de peşte/bazin, la o greutate medie a acestuia de 250 de grame/bucată, neviscerat. Trebuie precizat că păstrăvul ajunge la această greutate în circa 7 luni de zile, puietul având o greutate de aproximativ 5 grame/bucată. Pe viitor mă gândesc la desfacerea păstrăvului viu în pieţele din Orăştie şi eventual în alte oraşe din judeţ.“ Cei care sunt curioşi să vadă această păstrăvărie se pot deplasa la Băcâia, de unde se pot întoarce şi cu câteva kilograme de peşte, acesta fiind comercializat la un preţ de 22 de lei/ kilogram (viu).  La această păstrăvărie se află în permanenţă o persoană care stă la dispoziţia celor interesaţi, iar programul de deservire este zilnic între orele 14-18.(Marcel Haţegan – Ioan Vasiu – Palia Expres Orăstie)

Împarte cu prietenii tăi: