Luna Ramazan este considerată de credincioşii musulmani cea mai importantă perioadă a anului. Musulmanii au intrat anul acesta în post pe 27 mai. Postul se încheie pe 25 iunie 2017, atunci când se serbează şi prima zi a Ramazan Bayramului.

E o perioadă în care credincioşii musulmani trebuie să aibă bună înţelegere cu oamenii, să îşi respecte apropiaţii, o perioadă în care se oferă daruri celor năpăstuiţi de soartă.

Specifică perioadei postului este cina de iftar servită după apusul soarelui, timp de 29 de zile. În această perioadă, membri UDTTMR au oferit cine de iftar la majoritatea organizaţiilor din judeţele Constanţa şi Tulcea, la care au luat parte membrele comunităţii, diferite personalităţi, colaboratori, dar şi soţia consulului general al Republicii Turcia la Constanţa, Özlem Sertel şi preşedinta Organizaţiei de Femei a UDTTMR, Turchean Bari.

Organizaţia de femei din Constanţa coordonată de Ela Ziadin, prin generozitatea membrelor au oferit o astfel de cină la sediul central din Constanţa. Programul a debutat cu un scurt moment dedicat rugăciunii specifice perioadei postului susţinută de Elmas Efetekin, cu pregătire didactică în ştiinţele islamului.

„Ca în fiecare an, şi anul acesta, în data de 09 iunie, împreună cu toate membrele din cadrul Organizaţiei de femei – Filiala Constanţa, şi în special cu colaborarea Comisiei de protocol, am organizat cina tradiţionala de Iftar. Mulţumim tuturor invitatelor pentru faptul că, în această zi au răspuns invitaţiei de a fi împreună! Saw bolınız, dualarımız qabul bolsın, Ramazan Bayram qayirlı bolsın!”, a declarat Ela Ziadin, preşedinta Organizaţia de femei din Constanţa.

Un moment important pentru credincioşii musulmani în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Qadır, celebrată anul acesta în noaptea de 21/22 iunie. Coranul, Carte a luminii şi înţelepciunii divine a început a fi coborâtă în noaptea de 26/27 de Qadır keşesĭ a lunii Ramazan, când Profetul Muhammed a avut prima revelaţie. Tradiţia spune, de asemenea că tot în această noapte, dorinţele sunt îndeplinite. În Noaptea de Qadır, noaptea puterii şi a destinului, a predestinării şi grandorii, s-a născut lumina İslamului, a început coborârea versetelor Sfântului Coran cel glorios, limpede şi nobil.

A consemnat Ghiulşen Ismail-Iusuf, Radio România Constanţa