Zece persoane au fost reţinute pentru 24 de ore şi urmează a fi prezentate Tribunalului Iaşi cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile în cazul dosarului „Trafic de minori din Franţa”.

Procurorul de caz, Vasile Airinei de la DIICOT Iaşi a precizat că în urma descinderilor de ieri mai multe persoane au fost puse sub acuzare şi şase dintre acestea vor fi judecate de autorităţile române, iar patru vor fi transferate în Franţa.

Reamintim că ieri, în municipiile Iaşi şi Paşcani, precum şi în judeţul Prahova, s-au desfăşurat 25 de descinderi în cazul unor dosare de trafic de minori, fapte săvârşite în România şi Franţa.

Procurorul DIICOT Iaşi, Vasile Airinei, ne-a precizat că persoane de etnie romă îşi obligau copii care au vârste sub 16 ani să desfăşoare activităţi infracţionale în mijloacele de transport şi în magazine comerciale. Obiectele furate erau ulterior valorificate de persoanele adulte.

Vasile Airinei a mai spus că minorii întâi erau antrenaţi la Iaşi, ulterior erau transportaţi în taberele de refugiaţi din Franţa şi mai apoi erau obligaţi să fure la Paris.

Comisarul şef, Elvis Tudose, comandantul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Iaşi, a precizat că furturile sunt din 2011, iar în 2016 s-a semnat documentul de colaborare dintre autorirăţile române şi franceze în vederea schimbului de date.

Elvis Tudose a mai precizat, că în reţea sunt implicaţi 46 de copii, dar în total, numărul minorilor participanţi la furturi depăşeşte o sută.

Zilnic, copii erau obligaţi să fure bani şi obiecte în valoare de minim opt sute de euro.

Prejudiciul estimat până în prezent este de 40 de mii de lei pentru infracţiunile din România, şi aproximativ 600 de mii de euro pentru infracţiunile din Franţa.

Minorii au fost scoşi din familiile aparţinătoare şi, conform legii din România, au fost transferaţi în centre de plasament.

Dosarul este instrumentat de DIICOT Iaşi în colaborare cu poliţia judiciară din Paris şi Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate din Iaşi şi Bacău.

(Constantin Mihai, redactor Radio Iaşi/FOTO arhivă deviantart.net)

Împarte cu prietenii tăi: