Dosarul Mineriada a fost trimis în instanță, la 27 de ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990.

Parchetul General a anunțat că inculpații din acest dosar sunt acuzați, printre altele, de crime împotriva umanității. Printre aceștia se numără Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu şi Miron Cozma.

Procurorii militari susțin că inculpații au decis, organizat și coordonat „un atac generalizat și sistematic” împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației Capitalei.

În acest atac au fost implicate forțele armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

Mineriada din iunie 1990 a avut drept consecinte uciderea a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei.

În plus au fost vătămate fizic sau psihic 1.269 de persoane și au fost private de libertate, pe motive de ordin politic, 1.242 de persoane, mai spun procurorii.
De asemenea au fost distruse sediile unor partide politice și ale unor instituții publice.

Cercetările în acest dosar s-au reluat la începutul lui 2015, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat autorităţile române să-i identifice pe responsabilii pentru cele întâmplate. Dosarul iniţial a trenat aproape două decenii şi s-a închis fără vinovaţi în 2009.

Împarte cu prietenii tăi: