Patru monede dacice şi romane, din argint şi bronz, au fost recuperate de poliţiştii hunedoreni în urma unei acţiuni desfăşurate în Republica Cehă. Oamenii legii susţin că acestea ar fi fost furate în urma unor săpături neautorizate efectuate în cetatea dacică de la Luncani, din Munţii Orăştiei.

De comiterea acestor fapte sunt bănuiţi patru cetăţeni cehi care ar fi comis faptele în anul 2015. Conform specialiştilor, monedele ar face parte din patrimoniul cultural naţional şi au fost evaluate la 2.000 de euro.

Acţiunea poliţiştilor s-a desfăşurat în cadrul unui dosar penal, aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în care se fac cercetări pentru comiterea infracţiunii de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizaţie, furt calificat, distrugere şi efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică.

În aceeaşi cauză, anul trecut, au fost efectuate percheziţii în Cehia şi ar fi fost recuperate şi alte tezaure monetare şi bunuri arheologice sustrase şi exportate ilegal de către cei patru.